Wednesday, December 30, 2009

Slurpppppp


how ..?

:-P

Sunday, December 27, 2009

Time To Say Goodbye (Is It ..?)

I feel sad to leave this blog ... should i still keep it ..?

or should I just do all the packing and make a move ...

the new home is still under construction.. not that i m having my own domain .. it s just a change to a new host ..

maybe there are times in life when you really have to make a choice .. not necessarily for something better ... but for something new ...

i may still keep this one ..

we ll see

Wednesday, December 23, 2009

That Is Only Your Shadow. Not You


You can never or you should never judge a person or anything by just looking at their shadows.

and i truly believe that just about anything that reflects us , be it in the form of writing, oral or pictures or  anything and everything that is NOT the real us per se  .. are our shadows

and the thing about shadow is that it really does not represent the real us .. it can be long and short depending on where the lighting is .. and at only one particular time and at the right angle can it be just at  about the right identical shape of us .. and yet its still not us, its still only our shadow ...

anything that is virtual too must be a shadow ...

what you read and see here are only my shadows ...

and i know whatever you write in your blog or in your FB are not necessarily the exact YOU

:-| 

Friday, December 18, 2009

I Got A(nother) NoteBook



its crazy ... i have this fixation over plain/blank/sketch book ... 




but the thing is i would only get excited over the first few pages of notes or doodles or sketches and later drool over a new one ....

i ve been eyeing and dying to get a moleskin .. but i m so afraid it would end up like all the others .. in my drawer... under the bed ... at the office .. under all the papers, magazines and books






errr ...actually i did buy one last year ... its in my makeup drawer

I do not deserve a moleskin 

I m just not good enough for one 

.... just yet ! 

:-P

Tuesday, December 15, 2009

Hijrah

I ve been writing in this blog since 2003. Its been quite long I must say, even if the entries are not that many ... I should have written more than 2000 entries .. for say at least one per day. But then I m not really a good writer and I dont have that many things to share in this blog. Maybe because I am a private person or you can say I am shy (ok laugh all you want Motien).

So, in the spirit of this coming new year, I am thinking of shifting to a new fresher layout with new name and new contents for my blog. I dont think PrettyFit suits me .. I m thinking of a name with a serious note like, say "Lady Gaga" hmmm


Anyways .. i still have about a couple of weeks to think of a new layout and the new name. Maybe I should juat have like an anonymous blog where i can rant and ramble and ohh la la without anybody knowing me.

I should seriously think of a new direction of my blogging.

I want something fresh new and more ME, but not necessarilly the personal life of me but more on something I treasure and like and enjoy.

Till then .. those who know me .. you know where to find me

Ciaoooo....

Friday, November 13, 2009

Popo= Pancakes




Tis the reason I love Popo

We share the same passion for pancakes !

:-)

Wednesday, November 11, 2009

Alhamdulillah

There will come a time in your life when some things dont really matter to you anymore; things that you thought were important, thing you perceived define the person you are, things you believed to give acknowledgment to you, things you hoped would highlight you ...

.. but one day .. when you wake up .. it suddenly hit you ... you dont actually need all those things to be the person you already are .. 

that day would be the day when you can be very comfortable in your own skin, to be able to laugh at your silly blunders, to be able to admit the mistakes you did and to really forgive yourself for things you did to yourself and to other people, to just smile at all those sweet memories and the bad ones too, because those memories are part of the person you are now.

that day would also be the day when you dont feel the need to wonder why the list of friends in your Facebook do not even reach 100 because you know some of those 62 are those you really cherish and care about

that day too would be the day when you dont bother to send your photos to all the groups you joined in Flickr because you do not care anymore if nobody think your work is good. You just love to take photos 

that day would be the day you go out for your brisk walking not because you want to look good, but because you are concern with your health

its the day you feel content with what you have, cherished by all those people who really care for you, happy for all the good  things you ve done

but at the same time you pray and you hope that all that you really count are being blessed by HIM because in the end ... all that you have now would mean nothing if it is not with HIS blessing ... 

..... and because the final destination would be just YOU and HIM

Ya Rahman Ya Rahim ....Ya Ghaffar !




Sunday, November 08, 2009

Hello There ... Yengge Po Rengge



Hello Shaliza !

:-P

Saturday, November 07, 2009

Drama



Some people just dont have class

to even turn around and try to attack you
wailing like shes the victim

tsk



Depth


I am a very deep person. I feel very deep about almost everything that is within my concern. Especially so with relationship. That is why I dont have that many friends because those who are close to me are very dear to my heart. And if I have that many friends it would create problems because I would have to tend to everyone of them with special personal care which I cant afford

But I have one flaws, I dont know how to be angry and show my dissatisfaction when those close to me did something that hurt me. I would usually just swallow everything and when it comes to a point of no return ... I just withdraw myself ... and most of the times without any explanation

I partly blame myself for that

and.. yeahh.. even Popo too  ignores me sometimes ..

:-)


Poyos






When you have that someone to come home to and cuddle

apa sangatlah dunia luar sana 

yang penuh dengan "payah" dan "poyos"


:-)

Sunday, October 25, 2009

Speechless




Verily silence generates loneliness
and it is a guide
to all virtues

Imam Ali Ar Rida



Monday, October 19, 2009

Blog




when you have a blog

you are already a self righteous person



Ann

Friday, October 02, 2009

Michael Jackson Dah Mati

Tok, dengan usianya yang lanjut tidak lagi berupaya menyimpan maklumat atau data terbaru yang diterima. Ingatannya hanya banyak tertumpu kepada perkara yang lama ... lama seperti 10 atau 20, 30 tahun yang lalu. Kadang Tok akan tergelak dan bercerita tentang bagaiman Wan (tok lelaki) mengoratnya dulu. Ada kalanya pula dia akan bercerita tentang Nek, ibunya yang sudah meninggal dunia lebih 35 tahun yang lalu. Sesekali dia bertanya samada Tok Tam ada di rumahnya atau tidak padahal abangnya itu sudah meninggal hampir 7 tahun yang lalu.

Semua data terbaru yang didengarnya hanya akan bertahan 3 minit selalunya. Jadi tidak hairanlah Tok akan selalu bertanya soalan yang sama berkali-kali; seperti 

"Ann mai dari mana nih ..?" 

"Dari office Tok"


Ulangi saja perbualan di atas sebanyak 5 kali untuk setiap 15 minit. 

Pun begitu, aku tidak merungut, aku akan jawab saja setiap kali dia bertanya kerana apa sangatlah yang hendak dirungutkan, sedangkan sejak aku lahir dulu, jasa Tok kepada aku tak terhitung dan yanng paling besar dan yang paling aku hargai ialah  jasanya menjadi guru Quran aku yang pertama.


Ok, balik kepada tajuk.

Baru-baru ini, adik aku yang pulang beraya ke kampung halaman tanah tumpah darahnya, telah cuba membuat sesuatu dengan ingatan Tok yang semakin kurang itu. Untuk itu Anis, telah mencuba teori "ulangan" kepada Tok dengan menyalurkan data yang sama setiap 10 minit atau setiap kali dia berjumpa Tok.

"Tok, Michael Jackson dah mati"

Jangan tanya aku kenapa ayat itu yang Anis pakai. 

Setiap kali Anis terlihat saja muka Tok dia akan memberitahunya perkara yang sama

"Tok, Michael Jackson dah mati"


Hasilnya memang menakjubkan. 

Satu hari bila aku sedang memandikan Tok, dia tiba-tiba tergelak dan memberitahu aku

"Ann, Michael Jackson dah mati"


Kami harus bagi 'credit' pada Anis

:-)

Sunday, September 27, 2009

Virtual; Optional



You could have told me last night I was spoiling your mood
rather than letting me know it from your blog






Maybe When I m Older and Wiser

you must be able to control your emotion

"never show your anger !

you are weak when you are angry

you only get angry for 

a purpose

and for effect"

he won cases in court with this tactic


phew !
thats one hard lesson to apply

:-|

Tak Semua Perkara Yang Kita Sembunyikan Dapat Ditutup

Ya apa saja yang kita rasa di hati pasti paling sedikit akan terkeluar 
melalui kata mulut, pandangan mata dan perlakuan diri

bukan kita tidak sedar itu,
tapi kita terlalu mahu sembunyikan
atau cuba menutupnya
hingga kita terbawa-bawa
dengan apa yang kita mahu orang nampak

pada hal kadang orang sudah pun terlihat
segala muslihat dan niat

melalui kata mulut, pandangan mata dan perlakuan 
diri sendiri yang tidak kita sedari
.......

Selamat Hari Raya



Maaf

pada semua

bila aku tak sempurna


:-)

P/s :  Memakai baju raya Pakcik yang baik hati yang terus memberi baju tersebut kepada aku sebab aku suka ....... 




(Kopiah tu aku tak ambik la pula... (susah nak sesuaikan dengan tudung))



Tuesday, August 25, 2009

Jangan Ganggu Aku Dunia

Baru-baru ni aku beli satu majalah wanita Malaysia yang aku rasa glamour dan high class. Selalunya (dulu-dulu) majalah Inggeris (ewww) yang sering menjadi pilihan dan kadang-kadang majalah Jelita. Editor majalah Jelita telah berpindah ke penerbitan majalah baru itu. 

Membelek-belek majalah tersebut, melihat cerita dan segala isi di dalamnya benar-benar membuatkan aku berfikir panjang. Memang sebelum ni pun dalam majalah-majalah berbahasa Inggeris lain ada menyediakan cerita dan bahan yang lebih kurang saja, tapi dalam majalah baru ini, aku melihat lebih kepada perspektif golongan elit Melayu .. mak-mak datin dan Melayu high class. Tak high class apanya lagi kalau beg sebiji pun yang paling murah RM3 ribu. Itu belum masuk kasut baju mekap dan lain-lain keperluan sejati perempuan. 

Majalah itu juga ada memuatkan cerita-cerita sebalik tabir hidup datin-datin dan wanita-wanita mewah lain yang juga boleh kita lihat dari surat-surat kepada editor yang disiarkan. Aku tidak mahu menghukum apa-apa di sini. Sebagai seorang perempuan aku juga sedikit tergugah dengan godaan dunia fesyen yang disajikan. Kecur juga air liur tengok beg tangan "Tods" dan "Coach" (memang aku minat design depa ni pun) selendang "Paul Smith" yang cantik sangat di mata aku, kasut "Jimmy Choo" yang simple tapi menarik ...wahhh... memang macam-macam lah menyucuk rasa kewanitaan aku.

Lalu aku berfikir lagi .... memang sekarang aku tak mampu, tapi jika sekali pun satu hari nati insya Alllah aku mampu, soalannya "Adakah benda-benda ini yang akan aku kejar...??" Sempurnakah jati diri aku nanti jika mampu menyarung selendang Paul Smith (buat tudung wuuuuu) dengan kasut Jimmy Choo dan beg Tods idaman aku semua tu...... (itu belum masuk baju kurung Benard lagi tuhhh) ???

Adakah dengan memakai semua itu akan membuatkan aku lebih yakin diri ?

Aku rasa ramai yang akan memberi jawapan bahawa semua jenama itu akan meningkatkan keyakinan diri. Tapi mari kita bayangkan senario ini ....

Baju yang sama .. harga yang sama ... design yang sama ........ beg tangan juga sama 

dipakai oleh aku satu pasang dan satu lagi dipakai oleh Tan Sri Dato' Zeti Akht*r (harap beliau juga suka Tods)....

dan kami  berdiri saling sebelah menyebelah ....

Soalannya: 

Adakah aku akan kelihatan hebat seperti orang yang disebelah aku ...????

Tak payah jawap kat aku ... buat sakit hati aku saja. 

(Manalah boleh samaaaaaa dek non oiii...).

Makanya yang akan menjadikan kita sebagai kita adalah dari dalam diri kita sendiri. Pesona dan aura diri yang akan benar-benar menonjol atau menenggelamkan kita. Daya intelektual dan kematanngan juga sangat memainkan peranan, bukan baju atau beg atau selendang Paul Smith. Hati yang bersih dengan muka yang suci dengan air sembahyang juga akan lebih memberi sinar daripada creme "La Mer" yang mahal-gila-nak-mampus itu....

Makanya yang patut dikejar ialah keyakinan diri dari dalam ...

 Itu lah yang aku dapat simpulkan ... sebab:-

1. aku memang tak mampu (hahahaha); dan
2. tak terkejar aku dengan dunia sebegitu yang tak ada hujungnya


dan lagi aku mahu berpegang dengan kukuh dan kuat (sambil menangis tengok beg Coach) kepada kata-kata ini:

Orang yang paling kaya ialah mereka yang merasa cukup dengan apa yang ada

*sigh* 

Mampukah aku...??? 
Kau mampu nyahhh...??



:-P


ps: Tajuk entry adalah rayuan Imam Ali AS.


Monday, August 24, 2009

Mahu Yang Mana Dong ?

If any do wish for the transitory things (of this life), We readily grant them such things as We will, to such persons as We will: in the end have We provided Hell for them: they will burn therein, disgraced and rejected.

Those who do wish for the (things of) the Hereafter, and strive therefor with all due striving, and have Faith, they are the ones whose striving is acceptable (to Allah).


Al Isra': 18-19




 "Haih... mana makmum nih...?"



Popo kain pelikat pun tak reti pakai 
ada hati nak jadi imam

:-P

Main-Main







"Maka apakah kamu mengira, bahwa sesungguhnya 
Kami menciptakan kamu secara main-main (saja), 
dan bahwa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?"

Al Mukminun : 115


Hidup bukan macam Playstation, 
kalau kalah ja boleh "quit" game

:-)


Saturday, August 22, 2009

Marhaban Ya Ramadhan



Salam Satu Ramadhan

dari

Popo yang tak puasa
yang hampir diperkosa semalam
oleh seekor kucing jantan




Thursday, August 20, 2009

Mangsa Mekap Aku



anak dara Motien

:-)

jangan gatal nak komen pasai apa aku tak cabut eye brow beliau

anak Syeikh weyyy !

dan ya 
takat sapu blusher ja 
bukanlah menjadikan aku ni mekap artis



Sunday, August 09, 2009

Apa Itu Ujian

Ujian adalah satu atau dua dugaan 
yang membuat kamu tidak senang berduka sedih kacau tidak tenteram 
membuat kamu mahu kembali kepadaNYA 
meratap mengadu pada DIA Yang Maha Mengetahui 
Yang Tahu bahawa jika ditarik ujian itu dari kamu ... 
maka sempurnalah hidup kamu. 

Apalah ertinya sempurna hidup tanpa secubit ujian 
untuk kita balik kepada fitrah dan sujud kepada Yang Satu itu


... makanya ujian itu adalah tanda talian kasih dariNYA 
yang mahu kamu berpegang tetap pada tali itu


kata aku pada Mak

"... tanpa dugaan yang sedang Mak dan Abah lalui ini,
maka sempurnalah hidup Mak dan Abah
tiada lagi keperluan bermohon munajat merayu
kepadaNYA

bukannya susah pun bagiNYA untuk menarik ujian itu
tapi oleh kerana kasihNYA DIA
pada Mak dan Abah
maka dibiarkan saja dulu ujian itu
untuk Mak dan Abah menempuhnya "

"..banyak lagi nikmat lain yang diberiNYA
untuk gembirakan dan sejukkan hati Mak dan Abah ..

antara nikmat itu ialah pagar rumah Ann yang Ann 
cat-sendiri-sampai-sakit-satu-badan-lepas-dua-tiga-kali-
tukar-warna-dan bertong-tong-cat-dipakai ini ..."

tak ka sejuk hati Mak tengok ni....???"



keh keh keh

:-)

ps: Pagar-Pagar Cinta


Wednesday, August 05, 2009

Mekap (Lagi)


Ok. ... kita cakap lagi pasal pengalaman mekap muka aku.

(Maafkan aku pada pemakai mekap yang dah lama dan pro, aku budak (motif) baru belajar)

Rupanya base mekap yang aku rasa paling bersih dan suci .... ialah "air sembahyang"/ "wudhu".

Serius !

Bila tiba time zohor .. macam terasa-rasa tak best dengan semua mak nenek yang ditampal di muka ... wajah suci (ewah) seperti meronta mahu bernafas ... Segala base dan primer yang dibubuh dah rasa tak selesa.

Bila cuci muka berwudhu dan letak make up balik ... baru rasa fresh ..

Takyah lah beli eye shadow mahal sebab time zohor memang kena cuci juga. Kalau nak beli mekap yang tahan 8 jam ... hushhh ... aku tak tau lah orang lain, kalau aku yang tak biasa mekap ni memang tak tahan ...

Tapi muka aku sekarang memang teruk dengan bekas jerawat dan kena sun burnt .. jadi pakai mekap pun muka macam letak tepung .. yang sun burnt tu bukan apa ... mekap pagar lahhh .. punya gigih .. panas "lit lit" pun gagah ni keluar cat nih

Ada orang kata aku dah jadi "femes" kat Jitra ni sebab dok cat pagar tu lah



:-)

Monday, August 03, 2009

Macam Mana Nih



Cat pagar rumah gua macam tak bestttt ja nih...!!


huhuhu


habis sakit tulang belakang
lengoh kaki tangan


putih dan biru
kali ni tak menjadi



cis

Tok Sah Cakap Banyak La

Kalau kau mati ada mak kau akan puji kau macam mak Yasmin puji dia

Ada kau berlutut minta maaf bila tak sengaja ter tinggi suara dengan mak kau

Ada kau telefon mak kau tiap hari tanya khabar

Ada niat kau dalam hidup nak buat mak kau happy selalu

Ada ... ada ... ada ..????


:-|


Saturday, August 01, 2009

Ramblings



So many things happened during these few weeks .. the passing of a few famous people .. and not to mention the passing of my camera too. I take it that its about time to move on to another new interest until insya Allah the new camera comes along. 

Well the new interest is really taking its toll; for instance I have to now spend more time in front of the mirror .. A usual simple of a few minutes dab of face powder has now turned into a half an hour ordeal .. because quite a few times I had to redo the makeup because I didnt follow the right sequent .. (like the primer first before the foundation ... the eye cream before the concealer) uhh ... yes I m quite a perfectionist when it comes to these things because my face is not really what you call perfect. Its fun really especially when I get to put the make up on other people for instance my cousins ... hahaha .. well they are my canvas.



My front fence is almost finish. I m writing this just after I was forced by the rain to stop painting. Really... the sky was so clear and the scorching sun was making me more tan when I started with the paint, and just when I was enjoying (theres no other way to make it sound more fun) the work .. drops of water started to fall down. 

I ran into the house to Tok who is now spending a couple of nights with me. 

I love my front fence ... its the design I want and not after many an argument with the contractor who had never done the type of fence but claimed to be "pandai" and later increased the the payment because he found out he had a lot to do ... He was lucky he found a good plaster man team who really did a good job. I was so impressed (with the team not the contractor). Alhamdullillah.

Heyy looks like the sun is out again...may be I should go out and finish with my paint.

:-)




Sunday, July 26, 2009

Selamat Jalan Yasmin

. .. semoga tenang di sana ...

semoga segala kebaikan terbalas dengan Rahmat Dan RahimNYA

You are taking another long journey Yasmin

a journey we will all follow soon

Al Fatihah


:-|

Thursday, July 23, 2009

Perbualan Tentang Mekap

You tau takkkk sesetengah orang kalau nak mekap kena pakai dua tiga shade foundation
sebab muka yang tak sekata "tona"nya(kah kah kah "tona"
(lawak betul kalau dalam BM)).
Kalau kat B*bbi Br*wn muka yang akan dijadikan "case study" untuk mekap artis mereka belajar ialah muka Oprah !

kata aku kepada beliau


Ohh ya kah .. ya ya I penah tengok muka Oprah tanpa mekap .. agak buruk
jawap beliau


Tu lah... untuk Oprah tu saja you tau ... dia pakai EMPAT (sambil mengankat empat jari) tona bedak asas (kah kah kah "bedak asas" (lawak betul kalau dalam "BM"))
kata aku bersungguh-sungguh


Tsk tsk tsk ... tak pa next time kalau I pakai mekap,
I akan ambil perhatian bab foundation tu
kata boyfriend aku yang baik hati yang sanggup dengar cerita mekap aku


;-)

Saturday, July 18, 2009

Keputusan Keputusan Keputusan

Kadang dalam hidup kita perlu membuat keputusan, mahu dibenci atau disayangi orang. Apalagi bila kamu seorang perempuan dan mengetuai satu kumpulan manusia lain.

Keputusan yang kita buat itu adalah satu keputusan yang akan pastinya melibatkan orang lain. Jadi bila satu keputusan telah diputuskan, kamu harus bersedia menerima apa saja akibat daripada keputusan yang dibuat. Harus juga mampu mempertahankan keputusan itu dan wajib tahu kenapa dan mengapa keputusan itu dibuat.

Kerana untuk menjadi seorang ketua yang baik, sebarang keputusan yang diambil hendaklah bukan berdasarkan emosi, sesuatu  yang bukan fitrah dan mudah bagi seorang perempuan. Kamu harus jadi "exceptional"  untuk menjadi seorang ketua perempuan yang dihurmati tanpa dibenci. Jangan harap bila  menjadi ketua kita akan disayangi. Jikalau ada sekalipun anak buah yang sayangkan seorang ketua, pastinya ada ketidakseimbangan di situ, paling-paling tidak pastilah anak buah itu juga adalah anak buah kesayangan ketua - "anak emas".

Malah anak buah juga, terutamanya perempuan sendiri selalunya tidak akan senang berada di bawah telunjuk perempuan yang lain. Perempuan adalah selalunya musuh kepada perempuan yang lain, satu tajuk yanng menarik yang perlukan entry lain untuk membincangkannya.

Kita tidak akan menjadi ketua yanng baik jika sentiasa bimbang tidak akan disayangi oleh anak buah. Tapi dalam masa yang sama adalah bijak jika kita juga mampu memperolehi rasa hurmat mereka.

P/s: Kadang tak payah buat keputusan atau tindakan apa-apa pun, kalau orang dah tak suka, tetap  tak suka jua ... so.. might as well......

:-)

Friday, July 17, 2009

Harapan

Hidup akan lebih mudah jika kita tidak mengharapkan apa-apa atau siapa-siapa. Harapan adalah punca utama kekecewaan. 

Lebih mudah tapi agak sukar ialah bila kita menggantungkan sepenuh harapan dan tawakkal kepadaNYA, tanpa apa-apa syarat, meletakkan segala pilihan padaNYA dan menerima APA SAJA yang diberi olehNYA.

Manusia akan sentiasa menghampakan kita kerana manusia tidak sempurna tiada kuasa. Setiap manusia selalunya akan berdiri atas kepentingan dirinya.

Jangan harap pada sesiapa kecuali DIA dan jangan harap pada aku kerana aku juga manusia. Aku pasti akan kecewakan kamu nanti

Wednesday, July 15, 2009

"Murid Yang Tidak Suka Berkelahi"

Terserah mahu percaya atau tidak. Waktu aku tadika dulu di Tadika Bidayah, bila akhir tahun, dan bila Mak Bidayah (guru tadika aku) mahu memberi hadiah kepada anak murid terpilih, aku telah dipilih oleh Mak Bidayah sebagai ya... diulangi "Murid Yang Tidak Suka Berkelahi".

Memang dari kecil, aku tak pandai bergaduh atau berkelahi dengan orang. Aku hanya suka bergaduh dengan Cik, mak sedara aku yang sebaya, bila aku mahukan ais krimnya (sebab aku selalu makan habis dengan cepat ais krim aku dan Cik makan lambat ais krimnya).

Agak susah aku untuk meluahkan marah dan sakit hati aku. Agak jarang sekali aku meninggi suara tunjukkan amarah aku, apalagi menunjukkan rasa hati yang disakiti. Aku selalu sembunyikan itu. Waktu kecil aku hanya akan menangis di bilik air, tidak meraung menangis bila sakit hati depan sesiapa pun.

Oleh kerana sifat aku demikian, aku boleh paham kenapa aku selalu dibuli, tidak diendahkan (take for granted) dan diketepikan oleh orang. Aku juga paham kenapa orang akan boleh pijak kepala aku atau tidak pedulikan perasaan aku.

Aku selalu rasa adalah lebih selamat bila aku diam. Memang agak kelihatan bodoh. Tapi aku memang tak suka ahhh kontroversi.

Hmmmm..... itulah, ini semua hasil daripada  gelaran dan hadiah yang Mak Bidayah beri pada aku berpuluh tahun yang lalu. Kalau aku tahu ini akan terjadi sampai kini, pasti aku akan menolak hadiah Mak Bidayah itu, kalau tak silap hadiahnya kaler pensel saja ..... tak padan dengan harga yang harus aku bayar sekarang kerana gelaran itu...

Aku rasa tak ada dalam dunia ni, tadika yang bagi hadiah macam tu pada anak muridnya...

Ohhh.. why me !




Serius ini gambar hari terakhir
Tadika Bidayah
:-P


Tuesday, July 14, 2009

Ewwwwwwwwww

Tahukah kamu ada benda terbaru yang membuatkan aku teruja sekarang


ha ha ha



sekejap aku nak gelak kat diri aku sendiri.....


Sebab kalau Ann yang lima belas tahun dulu datang melawat aku melalui laci meja Nobita, pasti Ann itu akan terkejut dan ternganga tengok aku sekarang



Oh Tuhan, kenapa jadi sampai begini. 
kalau aku tahu dia nak jadi macam ni aku tikam diri  aku sekarang !


Jangan kata Ann yg 15 tahun dulu, Ann yang 3 tahun dulu pun akan terkejut. eh Ann yang tahun lepas pun akan terkejut. Ann yang bulan januari tahun ini pun akan terkejut.


OK Girlsss and Ladies, I am soooo into make-up now !!!


Keh keh keh ... ya, aku beri kamu lima saat untuk ketawa atau untuk pandang rendah atau remeh atau perlecehkan aku ...

hehehe.. tak kisahlah semua itu


Sebab aku tak nak mascara aku hancus kerana tension atas cacian orang.... (ewwwww...)


Oh jangan tak tau eyeliner tak rosak kalau menangis kerana kamera rosak

Ya dats why banyak entry sekarang.... terlalu sedih nak ke Flickr!



:-D

Aku dan Ayam Goreng

Perasan tak apa yang kita kejar dan cari hari ini adalah apa yang kita tidak pernah nikmati atau merasa kurang di waktu kita kecil.

Tanyalah kawan-kawan rapat yang kenal aku tahu bahawa aku ini sangat suka ayam goreng. Kadang agak pelik seorang dewasa seperti aku ini masih teruja dengan ayam goreng, bahkan sewaktu pertama kali keluar date, tanpa sedar saya memang berebut ayam goreng dengan beliau dan insiden itu telah menjadi satu lawak bagi kami berdua hingga kini.

Mengapa saya sangat suka ayam goreng ialah kerana sewaktu kecil saya tidak pernah puas makan ayam goreng. Sangat tidak best bila waktu makan kerana Mak akan menggoreng ayam hanya cukup-cukup untuk kami adik beradik .. iaitu hanya satu ketul ayam goreng seorang. Wahhh sangatlah tak best bila hanya boleh makan seketul sahaja ayam goreng ! Aku rasa perasaan tidak puas hati itu secara langsung telah meresap ke dalam kaunter otak separa sedar aku dan terbawa-bawa dan sentiasa di hati dan tercari-cari hingga kini. Tak perlu beritahu ada korma daging atau tom yam atau sayur campur untuk mengajak aku makan nasi di rumah kamu, cukuplah sekadar berkata "Ada ayam goreng, Ann, jemputlah makan di rumah saya !"

Ya, sila perhatikan pada diri kamu dan lihat apa yang kamu pentingkan dalam hidup kamu hari ini dan cuba lihat pada masa lalu kamu. Adakah yang kamu cari itu sesuatu yang kamu rasa agak kurang kamu mendapatnya sewaktu kamu kecil, atau yang mungkin tak pernah kamu rasai.


Dan aku harap kamu semua sudah puas hati dengan ayam goreng yang ibu kamu jamu sewaktu kecil dulu !



:-)

3P - Popo Panjat Pokok


Aku:
Kak Ann bangga la dengan Popo hari ni....


Angah:
Awat Kak Ann, Popo dapat Matematik "A" ka ?


Aku:

Ha ha ha .. dak la.
Popo dah boleh panjat pokok sebelah rumah tu.
Naik atas sampai ke bumbung, pastu lepak2 kat atas bumbung.
Mana tak bangga, sebab Kak Ann dah tanamkan semangat kat dia.
Walaupun Popo gemuk perut boyot,
tapi kalau Popo berusaha pasti Popo boleh panjat pokok tu !




muka belagak seekor binatang yang puas hati
dengan pencapaiannya
:-D

Wednesday, July 08, 2009

Belajar Bila Dewasa

Dalam dunia dewasa ini kadang semakin payah untuk kita belajar. Bukan belajar di kolej atau apa saja pelajaran yang formal, tapi belajar dari kehidupan dan juga dari orang lain untuk kita lebih lengkap menjadi seorang manusia. Tidak seperti waktu kanak-kanak, kita menyerap hampir semua dan apa saja perkara yang kita dengar, lihat dan rasa melalui semua orang yang di sekeliling kita seperti ibu bapa, guru saudara mahupun kawan-kawan. Segala nilai yang baik ataupun buruk yang kita lihat dengar dan rasai itulah yang membentuk diri kita sekarang.

Namun, bila kita dewasa, kita merasa kita sudah matang bila kita merasa segala nilai yang kita ada adalah semuanya baik-baik saja. Kita menjadi seperti begitu yakin dengan diri, dengan semua didikan yang diberi, kerana ibu atau bapa atau guru sudah pun 'melepaskan' kita untuk menjadi dewasa dan kita kini sudah berdiri dengan sendiri.

Kita juga selalunya akan tertarik dengan individu lain yang mempunyai nilai-nilai yang sama dengan kita. Seperti satu tarikan kita pasti akan bersatu dengan individu yang sama nilai dan daripada itu satu kelompok akan terbentuk. Tetapi sebenarnya walaupun setiap kelompok ada nilainya yang tersendiri, pun begitu masih juga bagi setiap dari kelompok itu, masih, setiap dari kita datang dari pelbagai latar belakang yang dibentuk oleh nilai-nilai yang berlainan.

Walaupun kadang kita telah berada dalam satu kelompok yang mempunyai satu persamaan nilai, boleh saja berlaku ketidakserasian bila ada nilai-nilai lain yang berlainan di dalam satu kelompok itu. Pertengkarang atau ketidaksefahaman boleh terjadi bila nilai-nilai yang berlainan ini bertembung.

Atas sebab itu kadang kita merasa payah dan penuh dengan pertahanan diri (defensive) cuba untuk menolak ataupun menerima teguran yang dibuat oleh individu lain terhadap diri kita. Teguran atau pun komen orang terhadap kita seprti satu serangan peribadi kerana kita merasakan nilai-nilai yang kita miliki sudah sempurna, tiada siapa boleh menginjak apa yang kita yakin tentang nilai yang kita anuti.

Bila ini terjadi dan bila kita merasakan nilai kita paling sempurna, kita terlupa bahawa masih ada nilai-nilai lain yang boleh kita cuba dalami dan fahami tanpa perlu kita merasa defensive dengan nilai kita sendiri.Sesuatu yang kita rasa mudah, mungkin adalah payah bagi orang lain. Sesuatu yang kita rasa sukar adalah paling senang bagi orang lain. Pun begitu itu sahaja tidak lagi begitu kacau bila nilai kita dikritik atau dikomen oleh orang lain apalagi bila kita sendiri juga telah terlebih dahulu menghakimi orang yang kita rasakan seperti 'menyerang' kita itu dan kita pun menjadi marah kerana kritikan itu seperti satu serangan atas nilai kita. Kita menjadi marah kerana kita merasa nilai kita telah dinafikan haknya oleh individu lain yang kita rasakan tidak layak untuk menghakimi kita walaupun secara tidak sengaja kita juga telah terlebih dahulu menghakimi.

Paling payah ialah bila dewasa ini, kita sudah mula merasa apa itu yang dimaksudkan dengan 'ego'. Bila ego dan nilai sempurna yang kita yakini bersatu, maka sebarang teguran atau komen atau nasihat semuanya kita anggap sebagai satu serangan peribadi ....

Adalah lebih mudah jika kita tepikan ego dan nilai sempurna yang kita yakini untuk mendengar teguran komen atau nasihat orang lain untuk kita kembali 'belajar' sebagai satu nilai baru yang boleh kita gabungkan dengan 'nilai sempurna' yang kita ada untuk kita menjadi lebih matang dan dewasa.

Kita masih tidak sempurna dan tidak semuanya benar tentang kita hanya kerana kita telah dewasa.


:-|


Maafkan aku jika nilai kita tidak bersatu dan terima kasih kepada semua yang mengajar aku


Wednesday, June 24, 2009

Hari Ini Satu Rejab Sudah

Sudah banyak kali aku suarakan niat aku untuk ke Jakarta. Kota idaman aku .... haha. Apakah kaitan bulan Rejab dengan Jakarta ? Sampainya Bulan Rejab ni bermakna makin dekatlah dengan BulanRamadhan.

Dan apakah kaitan Bulan Ramadhan dan Jakarta ..? Sila baca seterusnya

Ya agak gila sedikit bila jatuh cinta dengan sesuatu yang kita belum jumpa (Jakarta tidak ada telefon untuk menghubungi aku setiap hari dan bergayut selama satu atau dua jam - atau terhenti setiap tiga minit bila memakai iTalk - jadi, cinta jarak jauh dengan telefon tidak segila bila jatuh cinta dengan satu Kota)

Aku mahu berjalan-jalan di kotanya, tenggelam dalam keenakan Bahasa Indonesia yang mengasyikkan dan sentiasa mengujakan aku. Aku sudah begitu, lama sebelum Ada Apa Dengan Cinta menggila dengan anak muda Malaysia, lama sebelum Bawang Putih Bawang Merah muncul di peti TV dan lebih lama daripada umur mereka yang baru kenal Ahmad Dhani. Ya aku memang tua sudah... itu mesej lainnya.

Niat suci yang lama itu belum pernah terlaksana. Pernah tiket juga sudah dibeli .... tapi akhirnya tetap tidak menjadi.

Kata orang, bulan Ramadhan di Jakarta amat mengasyikkan.. meriah.

So, aku pun membuatlah cadangan untuk ke sana dalam bulan Ramadhan kerana teringin sangat nak sambut puasa di sana.

Tapi kata seseorang:

"Orang lain kalau teringin nak sambut puasa pun

di Mekkah ...

bukan di Jakarta"


hmmm

:-)

Sunday, June 07, 2009

Hari Ahad Yang Nyaman



Oh riangnya berkayuh basikal di pagi hari Ahad
mencari surat khabar untuk baca sambil berehat
bernyanyi bersama burung dengan suara ria
dengan roti Gardenia jua aku berjumpa
la la la la la la la la
la la la la
la la
la



:-)

Tolong ahhh ... 
aku kayuh basikal bukan dengan pakai kain batik, OK 

Sunday, May 31, 2009

There Are Always Two Sides of The Story

Mak was at my house for one night and we were having breakfast together when she came up with that question again:-

Eshhh Akhil Hayy ni apa nak jadi..Dah la Ustad


Hmm.. Mak has been very concern with Akhil's recent matter. I can bet 100 per cent she is not the only one. It was not the first time she asked me that. A few days ago she asked me the same thing too. I told her I would have to wait for Akhil to call me first. Ha Ha Ha. (As if I am Waheeda).

It s not that I want to take sides. But I just cant understand why people love to jump into conclusion and make judgment by just listening to one side of the story. I just dont get it. I always believe that you have to give leeway for the other person to justify his actions or at least call for his defence. When only one person comes up and tells her/his story, you should only listen and not pass any judgment unless and until you hear the other person's side of the story. Just because one person is making all the noise it doesnt mean that she/he is right.

I always remember what Nada (ha ah Nada) said that some mothers always entertain their child who is louder. Just because one child has been pestering for the cookies, it doesnt mean that his quiet brother/sister doesnt want the cookies too.

We always tend to give favourable judgment to the one who is more vocal. Even when two children are playing and suddenly one of them comes to you crying, the first thing that will come to our mind is that his friend must have bullied or beaten him. But for all you know, the wailing kid was the one who started the fight. And just because he was in tears, it doesnt mean that he is innocent.

And with all the fuss over Akhil. Oh come on... its their marriage. He has the right not to divulge anything that he doesnt want to. Whatever the story between the three (?) of them, its only between them. Nobody really knows whats the real story behind anybody's marriage. What we see sometimes is only what they want you to see. Thats why its such a shock when a supposedly happy couple got separated beacuse a couple who hold hands in public do not necessarily cuddle in their bedroom.


And yes, a quiet child is always being taken for granted. And sometimes even an adult lady too .... ehemm.. aku kah... kah kah kah (its a laugh ok )


Ok
This is THREE sides of the story


:-p

Friday, May 22, 2009

Ni Yang Tak Suka Ni

 Bukan boleh ajak shopping. 
Balik rumah ja  terus panjat katil peluk bag ...

pura-pura tidur

huh

Buhsan Tau


Alor Star pun dah jam la ni. Tension arrr ... lari dari KL kerja sini sebab tak mau terlekat dgn jam. Tengoklah mcm mana kayanya orang Alor Star la ni .. semua ada dah ada kereta.

Buhsan.

I 'm Back


The only colorful things that should come from a blog are the blogger's thoughts and photos.

salahkah jika saya berkata demikian

;-)

Ohh Cerahnya Dunia

Eshhh baru lah terasa nak update blog bila dah tukar layout ni jadi putih....

luas sejuk saja mata memandang

Tak gitu Hadie, Yan ?

Tuesday, May 12, 2009

Just When I Thought.....

"If only he were really smart"

I spoke too soon


The appeal is on ....

He had the chance to make it right and he blew it

*sigh*

Monday, May 11, 2009

Playing The Right Card

We knew it. We, cK and I, were just talking about it during lunch before the Court's decision. If N@jib were smart, he would allow the court to decide in favour of Niz@r; to redeem what they had done in Perak a few days ago. The decision puts everything in its place it seems ....

1. Nizar gets back his seat, smiling.

2. The opposition can claim that they are willing to follow the court's decision. 

3. At least for them its not that they chicken out and gave up the fight, but rather they are giving it away with pride by following the decision.

5. Ahhhh the Judiciary now can open up their chest to show that they re not favouring the BN

4. The Sultan is the happiest of them all .... 

Too bad Z@mbry had to be sacrificed and he would never ever be an MB ever again even if the opposition takes back the state.

No, BN wont get back Pen@nti .....

Ha Ha Ha

Thursday, April 30, 2009

LHDN


Memanglah aku ni seorang yang "Last Minute Person". Jadi untuk lebih meyakinkan lagi bahawa aku ini begitu, baru semalam aku kalam kabut cari segala jenis dokumen dan borang untuk submit income tax aku, dan pastilah dengan cara yang paling mudah, e-filing di pejabat LHDN di Anak Bukit. Sewaktu aku bersiap, Noora menalipon aku dengan tujuan untuk mengajak aku cari makan, maka aku pun memaklumkan bahawa aku harus ke LHDN dulu. 

Cikgu Noora pun berkata " Oiii aku pun tak buat lagi" dan aku pula berkata kepadanya "Jomlah ikut aku malam ni, pejabat LHDN buka sampai pukul 10 malam". Kata Noora lagi dengan penuh tanggungjawab sebagai guru "Aku tak boleh malam ni, aku ada banyak kerja. Hang pi lah dulu !" Dan dijawab oleh aku yang penuh tanggungjawab kepada Negara dan Bangsa " Hang tau dak esok last day ..??!!!?".

Kata pula Noora "Oh ya kaaaa ....??" dengan suara separa panik.

"Jom ikut aku"

"Tapi aku takdak dokumen2 semua tu .."

"Tak pa, jom ikut aku dulu malam ni, kalau ada apa tak cukup hang boleh bawa esok, kalau hang baru nak pi esok, aku rasa tak dan dah"

"Ok, ok. Hang mai amik aku"

Kami pun bergegas ke sana dengan kelajuan yang sederhana.

Beratur dan beratur dan beratur hingga sampai giliran untuk ambil nombor dan juga reset password.

Menunggu lagi dan akhirnya dipanggil untuk menggunakan komputer LHDN di Tingkat Empat.

Aku harus meluahkan rasa hormat dan kagum dengan kakitangan LHDN Kedah yang sentiasa bersedia untuk membantu tanpa menunjukkan muka letih atau marah.

Aku diletakkan di komputer yang paling belakang. Kedudukan yang baik, di mana orang tidak akan tahu dan dapat melihat"kekayaan" aku. Hahahaha

Noora aku biarkan saja di bawah.

Ramai pengguna yang memanggil-manggil pekerja LHDN untuk membantu dengan sistem komputer, termasuklah aku. Ada seorang jejaka di sebelah aku juga memanggil-manggil. Tapi yang aku bengang, dia panggil sebab katanya dia LUPA bawa Borang EA. 

Lerrrrrr.... kalau tak bawa Borang penting tu mai buat apa sini.

Kakak LHDN sangat baik menjawab segala persoalan bodoh beliau. Aku agak terganggu kerana kakak itu sepatutnya dalam perjalan untuk membantu aku dengan sistem teknikal, bukan dengan sistem daya ingatan dan kelemahan mengatur hidup sebagai warga bertanggungjawab yang tidak membawa Borang penting itu.

Jejaka masih lagi bersoal jawab dengan kakak LHDN dan beliau dilayan baik.

Aku sudah panas.

Aku memang panas.

Dengan kepanasan tersebut aku pun berpaling kepada jejaka dan berkata

"Kalau tak bawak, mai esok boleh dak..????"


Dan jejaka telah bertukar menjadi hijau dan pecah habis bajunya seraya berkata 

" Kau diam !!!!!"




Ok. Aku tipu, dia tak jadi "Hulk" pun.  Tapi aku nampak dia masih mencuba bertanya dengan mahu mengisi juga maklumat borang e-filing dengan berteka-teka saja gajinya tahun lepas.

Aku akhirnya bangun setelah berjaya membuatkan Jumlah Yang Perlu Dibayar kepada Kerajaan Pimpinan N@jib menjadi RM20.60 sahaja.


Di bawah Noora sudah sedia menunggu aku. Tidak seperti jejaka diatas, Noora mengambil keputusan untuk tidak membuat e-filing memandangkan borang2 dan dokumen yang tidak cukup.

Kami pun akhirnya pulang setelah selesai dan singgah di Jitra untuk makan.


Sekian cerita aku kali ini. 

Aku bertekad akan menyimpan semua resit pembelian buku dan majalah dengan baik selepas ini.


ps: Noora menghantar pesanan ringkas untuk aku pada pukul 5 pagi setelah beliau selesai membuat e-filing di rumah beliau.



Wednesday, April 29, 2009

Cukup

The Ends Never Justify The Means

Wednesday, April 22, 2009

Candle

How do you possibly stop a candle

from burning itself




You ll do anything just to preserve it  ....










but
try as you may 
the light and the candle will soon fade away





there are things in life we can never change
they just happen
and they just be
they are what they are

and we only have to decide
wether we want to accept
or
let not them affect 
and have an impact
on 
us


:-)




Wednesday, April 15, 2009

Tenang

Seperti biskut Tiger yang menunggu masa untuk larut ke dalam air coklat.


Bukan lah aku ini sibuk seperti ahli politik yang berkempen di dua Bukit. Aku sekadar sibuk dengan tugasan oleh Yan. Begini ceritanya, aku, setelah melihat tekad Hadie, untuk membuat projek 365 di mana setiap hari satu gambar perlu diambil dan diletakkan di Flickr!, aku merasakan aku juga mahu menyertainya. Tetapi untuk mengambil satu gambar setiap hari bukanlah mudah; kamera perlu di bawa ke mana-mana, dan subjek juga perlu dicari. Untuk membantu aku, aku meminta jasa baik Yan untuk memberi tugasan dengan satu perkataan pada setiap hari supaya aku lebih terarah dalam mencari subjek gambar.

Yan yang baik itu pun membuat senarai untuk setiap hari bagi membantu aku mengambil gambar. Juga tidak mudah seperti yang disangka. Contohnya bila Yan memberi perkataan "Tenang". Memang mudah kalau hanya mengambil gambar air yang tenang seperti sungai atau tasik .. tapi aku rasa itu terlalu 'biasa'.

Makanya aku mengambil dua keadaan tenang yang satunya telah pun ada di Flickr!

Dan Yan juga ada memberi komen membina. Walaupun Yan bukanlah seorang jurugambar, tapi sebab dia adalah seorang Pereka Gambar Kulit Buku, aku rasa dia layak untuk komen kerana Yan tahu apa yang dimahukan dari satu-satu gambar.

Dan aku seperti perangai seorang ADD, sekarang sedang bermusim di Flickr dengan tekun... haha.

Jangan tanya kelas khat aku ... sebab aku masih lagi berguru ok .

:-)




Thursday, April 09, 2009

Sekadar Mahu Ingatkan Diri Jua

ada hari kita di atas
tapi jangan sombong sangat
jangan belagak jangan takabbur
jangan ingat dunia ini kita yang punya

kerana
ada hari kita akan berada di bawah pula
di ketepikan orang di pijak-pijak

memang sentiasa setiap kita ada hari

maka ucapkanlah Selamat Tinggal Khairy .....

kamu itu buku yang sudah berjumpa "ruas"nya

*bukti bahawa doa dan makian orang yang teraniaya memang dimakbul Tuhan.

ruas Khairy = mantan PM yang sealiran darah ...

Saturday, April 04, 2009

Why Didnt RPK File The Defence



He wants to cover his informers


:-|

Friday, April 03, 2009

Tag Tag Flickr Tag



1. Aniqah @ d'zoo, 2. Cajun Chicken Pasta for When You Don't Feel Like Grocery Shopping, 3. maktab mahmud, 4. a white rose, 5. Vin Diesel, 6. Water tastes warm, 7. Backpacking across Europe, 8. Tiramisu, 9. Artists Field Bag, 10. Life itself, 11. Optimistic, 12. Queen's office -ii-

Rules~
Type your answer to each of the questions below into Flickr search.
Then, using only the first page, pick an image.

Then, copy and paste each of the URLs for the images into this mosaic maker (http://bighugelabs.com/flickr/mosaic.php)

1. What is your first name?
A*****

2. What is your favorite food?
Pasta

3. What high school did you go to?
MM

4. What is your favorite color?
White

5. Who is your celebrity crush?
Vin Diesel (LOL .. I know)

6. Favorite drink?
Warm water

7. Dream vacation?
Backpacking Europe

8. Favorite dessert?
Tiramisu

9. What you want to be when you grow up?
Artist ... (hahaha considering I ve NEVER grown up .. just yet)

10 What do you love most in life?
Life itself

11 One Word to describe you?
Optimistic

12 Your flickr name?
Anickue

Ya, mari kita tag mereka yang memang tak suka di tag seperti Hadie, Aliza, Yan, Adik saya, Is (ya awak), Ayu Hassan sebab saya rasa mereka ini saja la yang baca blog saya.

:-P

Thursday, April 02, 2009

He s Not Meant To Be

Whatever you want to say about him, you know he's a nice man, personally. Maybe its just not meant for him to be the PM. Malaysia needs someone opposite of 'nice' to lead her. I truly believe that Allah doesnt want him there for too long. He can never survive being in that position.

How can you say someone not nice and decent when he took the GF to "Tilawah Al Quran" on their first date ?

How can he stay up there too long after all the dua's from his long long 'ulama' ancestors to protect their line of blood from all that is corrupt.

You are saved Pak Lah ! ... by HIM

:-)

Monday, March 30, 2009

Huruf Pun Ada Hak

"Setiap huruf ada haknya.
Bagi Khat Raq'ah; hak bagi huruf 'Alif' ada tiga nuqtah panjangnya,
untuk huruf 'Ba' juga tiga ....
Kepala huruf 'Wau' dan 'Fa' dan 'Qhaf' adalah satu nuqtah.
Kamu mesti beri hak untuk setiap semua huruf"

Ustaz Ahmad Mustafa
Sifu Khat


Aku hanya mengangguk-angguk mendengar, tidak begitu terpanah di dalam hati sehinggalah semalam bila hak aku cuba dinafikan. Aku rasa memang setiap dari kita mempunyai hak masing-masing yang perlu diakui oleh orang lain.

Kita tidak boleh melarang seseorang untuk menggunapakai haknya, walaupun definasi bagi setiap orang tentang maksud "hak" itu mungkin tidak akan sama.

Walaupun kamu tak akan dapat bersetuju dengan maksud 'hak' orang lain tadi, paling tidak kamu mestilah menghurmati apa yang dirasakannya.

Dan cubalah faham; menghurmati tidak bermaksud kamu perlu bersetuju ....

Dan jangan sekali-kali menepikan 'hak' tersebut

:-|

Saturday, March 28, 2009

Oh Tuhanku ! Mengapa Dia Begini ?

Datuk Seri Dr. Mohammad Khir Toyo mendakwa kekalahannya dalam pemilihan jawatan kerusi Pemuda Umno kelmarin berpunca daripada perbuatan sabotaj pembangkang dan ahli parti sendiri.

"Saya ingat memang ada isu-isu yang telah dibangkitkan pembangkang untuk burukkan nama saya kerana mereka bimbang kalau saya menang... mereka cukup bimbang," katanya.

Ditanya sama ada beliau akan mengambil apa-apa tindakan undang-undang berhubung perkara tersebut beliau berkata perkara tersebut tidak perlu.

"Tak perlu... Tuhan akan balas apa yang mereka buat," katanya.



Source: here

Thursday, March 26, 2009

Boleh Kalau Nak Belagak Sombong ...

tapi
kenalah jadi yang terbaik
yang tiada kelemahan
tiada cacat cela
elok segala segi
pendek kata
jadi sempurna terlebih dahulu

tapi lagi
perlulah juga ingat
Siapakah
yang tiada kelemahan
tiada cacat cela
elok segala segi
yang lebih sempurna

Melainkan hanya DIA

Yang Maha Kuasa

Jangan pakai baju "takabbur" kalau diri tidak mampu


:-|


Sunday, March 22, 2009

Motien's Kids

Its always a havoc whenever I pay them a visit. I love them as much as they love me. Najmi the eldest is too old to come and hang around with me now, his voice is in the process of transforming and he refused to say not even one word to me. The youngest Tasnim is only a few months old and what makes her special is because we both share the same birth date !

The other four are now taking their eldest bother's place jumping and having a blast time with me. Guess who's the one who has not grown up after all ...!!!


:-D

Wednesday, March 18, 2009

You Are What Your Cat Is



Popo sleeps exactly the same way I do

:-)

Monday, March 16, 2009

What Is Your Name ?

Kamu bernasib baik sebab berminat dan mahu menggunakan Bahasa Inggeris. Saya juga tidak rasa salahnya jika Bahasa Inggeris digunakan untuk belajar Ilmu Hisab dan Sains, tapi cuba kamu ke Kuala Nerang Kedah dan tanya kan pada anak sekolah di situ:-

What is your name ?
Ahmad

Where do you live ?
Yes

How do you go to school ?
No

Do you like to play football?
Ahmad

What does your father do ?
Ahmad

Saya kasihankan anak-anak kampung di situ. Kalau dulu hanya susah hati sebab lemah Bahasa Inggeris, sekarang juga menangis sebab lemah dalam Bahasa Inggeris, Ilmu Hisab dan Sains. Anak sekolah tidak akan mampu menguasai Bahasa Inggeris dengan baik jika kita tidak dapat menyediakan Guru-guru yang boleh Berbahasa Inggeris dengan baik.

Pergilah ke mana-mana sekolah di kampung dan carilah soalan Matematik dalam Bahasa Inggeris yang disediakan guru. Soalannya saja bercelaru dan berterabur aturan grammar. Jangan kata budak, aku pun tak paham soalan.

Sedihkan jika hanya anak-anak di bandar besar yang beruntung dengan penggunaan B Inggeris dalam pelajaran.

Anak ahli politik tak payah cakaplah, mereka di International School dan Boarding School di England atau Australia.

:-|


Saturday, March 14, 2009

Lets Play Tag Tag

I ve been tagged by Hadie. Balas dendam katanya ....

1. Last beverage→ Yogurt Drink
2. Last phone call→Mommy
3. Last text message→ Hadie
4. Last song you listened to→ So7 (hahaha)
5. Last time you cried→ this afternoon

HAVE YOU EVER :
6. Dated someone twice → Nope
7. Been cheated on?--> Not that Im aware of
9. Lost someone special?→ Nope
10. Been depressed?→ Occasionally
11. Been drunk? Nope

LIST THREE FAVORITE COLORS:
12. White
13. Blue
14. Green

THIS YEAR HAVE YOU :
15. Made new friends → Yes
16. Fallen out of love →Nope
17. Laughed until you cried → Yes ... yesterday !
18. Met someone who changed you→ Nope
19. Found out who your true friends were→Always know them
20. Found out someone was talking about you→ Yeap
21. Kissed anyone on your friend's list→ Nope
22. How many people on your friends list do you know in real life→ Not many
23. How many kids do you want to have→ One
24. Do you have any pets → Yes, my cat Popo
25. Do you want to change your name→ I m OK with it
26. What did you do for your last birthday→ Nothing
27. What time did you wake up today → 8:15
28. What were you doing at midnight last night→ Sleeping
29. Name something you CANNOT wait for → Vacation !
30. Last time you saw your father→ Tonight.. just now
31. What is one thing you wish you could change about your life → Nothing
32. What are you listening to right now → Sounds of DVD my brother is watching "Black Books" (BBC)
33. Have you ever talked to a person named Tom → Nope. Che Mat , Yes
34. What's getting on your nerves right now? → Turtle Slow
36. Whats your real name → Do I have to ?
37. Relationship Status → Single but not available
38. Zodiac sign→ Scorpio
39. Male or female→ Female
40. Elementary→ Tadika Bidayah
41. Middle School → Hj Mohd Sharif, Asma
42. High school → Sekolah Pondok
43. Hair color → Black
44. Long or short → Hoping for longer hair
45. Height → 166cm
46. Do you have a crush on someone?→ Hmmm.. not anymore
47. What do you like about yourself?→ Being Different (eceh.. )
48. Piercings → Nope
49. Tattoos → I wish I could (huh)
50. Righty or lefty → Righty

FIRSTS :
51. First surgery → On my shoulder
52. First piercing → Ears .. but they're blocked now
53. First tattoo→ Henna .. yes
54. First best friend→ Noraini, Standard One SKRHjMohdShariff
55. First sport you joined →Running
56. First pet → Cat, Popo
57. First vacation remembered → Langkawi 1988
58. First concert → Celine Dione
59. First crush→ Ahhh.... I was 4 and he was 17
60. First alcohol drink—> Never

RIGHT NOW:
61. Eating → Trying my best with my diet
62. Drinking → Water
63. I'm about to → Sleep when Hadie SMS about this tag !
64. Listening to → Still listening to "Black Books" series from outside
65. Waiting for → this tag to finish and hope to get it published before I sleep

YOUR FUTURE :
66. Want kids? → Hope so
67. Want to get married?→ Yupe
68. Careers in mind?→ On the right track now

WHICH IS BETTER WITH THE OPPOSITE SEX?
69. Lips or eyes → Eyes
70. Hugs or kisses → Hugs are okay
71. Shorter or taller → Taller
72. Older or Younger → Doesn't matter.
73. Romantic or spontaneous → Spontaneous
74. Nice stomach or nice arms → Stomach... 6 pack is more than enough
75. Tattoos or piercings—> Neither
76. Sensitive or loud → Sensitive
77. Hook-up or relationship → Relationship
78. Trouble maker or hesitant→ Trouble maker!

HAVE YOU EVER :
79. Kissed a stranger → Nope
80. Drank hard liquor → Nope
81. Lost glasses/contacts → All the time
82. Sex on first date → I dont think so
83. Broken someone's heart → Really ? Dont think so
84. Had your own heart broken → Yupe
85. Been arrested?→ Nope
86. Turned someone down → Hmmm... not that I know
87. Cried when someone died → Yes
88. Liked a friend that is a girl? → Yes

DO YOU BELIEVE IN:
89. Yourself → Yes
90. Miracles → Yes
91. Love at first sight → Yes
92. Heaven → Yes
93. Santa Claus → Why spoil the fun ?
94. Tooth Fairy? → I think its gross
95. Angels → Yupe

ANSWER TRUTHFULLY:
96. Is there one person you want to be with right now? → Yes
97. Had more than one boyfriend/girlfriend at one time? → No
98. Do you believe its possible to remain faithful forever?→ Yupe
99. What's the one thing you cannot live without?→ My Passion !
100. Posting this as 100 truth?→ Yupe. And what if I lied ???



:-P