Thursday, December 06, 2007

Dialog YM Di Petang Hari Lepas Aku Habih Kerja Dan Tunggu Kalau Ada Peminat Mau YM Dgn Aku

NN: so camner life kat alor setar..
Me: la ni winter kat sini
Me: below -5C
NN: ha ha ha
NN: hampa kami nak tanya yang lasagna dlm kotak tu kena rebus dulu ker
Me: ya cik.. haruslah merebusnya dulu
Me: nak mampuih makan tak rebus..
Me: terlekat kat kerengkong sapa nak tanggung
NN: ha ha ha..itulah terjadi kat kami..
NN: hi hi hi....
Me: gilaaaaaaaaaa
Me: serius..???
Me: hangpa pi telan cam tu saja,,?
Me: spaghetti ka..?
NN: no, lasagna dlm kotak tu...la
NN: not spagetti
Me: hehehe
Me: hangpa ingat keropok ka..?
Me: keropok pun org goreng dulu wehhh...!
NN: ha ha ha

Monday, December 03, 2007

Nora, Orang Sombong dan M Nasir

Aku terima SMS dari Nora

Awat Pensyarah2 ni snobbish sangat tak tau

Dan aku telah menjawab

Pasal memang tak ada isi....
Orang yang berisi akan semakin tunduk.
Alaaaaa macam M Nasir tuuuuu

Dan kata Nora pulak

Ish Ish Ish.. buleh lupa suami sendiri pulak

Please take note:-

Orang berisi yang dimaksudkan bukanlah bermakna gemuk atau tembun atau gendut. Ia lebih kepada maksud orang yang ada ilmu dan bijaksana(knowledge n wisdom) atau seperti yang selalu dibaca oleh Ustaz-Ustaz waktu Kuliah selepas Solat Maghrib "Ilmu dan Amal". Harus dan wajib kedua-duanya sekali untuk menjadi orang yang berisi, kerana ilmu sahaja tidak akan membawa apa-apa tanpa kebijaksanaan keupayaan mengaplikasikan ilmu yang ada. Sebab itu ada pensyarah, doktor, lawyer atau lain-lain orang yang merasakan dirinya sudah berilmu tapi sebenarnya masih kosong kebijaksanaannya kerana kalau benar ilmu-ilmu itu diamalkan, pastilah tiada masa mereka untuk menyombongkan diri.

Aku memang heran dari dulu sampai sekarang kenapa manusia harus sombong. Sedangkan apa saja yang kita miliki sekarang ini bukanlah hak kita yang hakiki. Pada harta yang kita milik ada hak-hak orang lain yang perlu kita tunaikan. Contoh yang paling nyata ialah konsep zakat itu sendiri. Pada harta kita ada hak-hak orang miskin dan 6 golongan lain yang layak untuk merasai sedikit daripada harta kita itu. Dan mungkin kita sendiri juga sering lupa, bahawa rezeki yang sebenarnya datang dari DIA bukan kerana siapa atau apa-apa.

Dan kalaupun kita sombong dengan ilmu yang ada.... apa lah sangat ilmu yang kita ada. Tak payahlah aku cakap tentang tujuh lautan dakwat pen yang tak akan kering.

Tapi sebenarnya kalau difikir dan direnung kembali aku ingin mengklasifikasikan golongan sombong ini kepada dua jenis:-

1. Orang Sombong Yang Insecure

Golongan sombong ini sebenarnya masih merasa tidak cukup tentang dirinya atau dalam bahasa Inggeris "insecure". Pasti ada sesuatu kekurangan yang dirasakan pada dirinya yang menyebabkan mereka terpaksa mengangkat keluar satu-satunya pertahanan diri yang terakhir yang dimiliki oleh setiap makhluk Adam; iaitu "ego". Dengan ego dan kesombongan diri inilah mereka merasa mereka dapat mengabur mata manusia dari melihat kekurangan dirinya atau paling tidak mereka juga mahu mengaburkan mata mereka sendiri daripada mengakui kekurangan yang mereka ada.

2. Orang Sombong Yang Rasa Dirinya Lebih Dari Orang Lain

Inilah golongan yang selalunya melibatkan orang-orang yang merasakan dirinya cerdik pandai dan orang lain semua bodoh sedangkan dirinya yang dia rasa pandai itu, bukanlah pandai "tera" mana sangat. Termasuk dalam kelompok ini juga ialah orang *kaya-kaya (atau hampir-hampir kaya) yang merasa bangga bila mampu mamakai beg LV dan kasut Jimmy Choo dan orang sebelahnya hanya memakai beg kain yang dibeli di Factory Outlet serta kasut Vinci. Termasuk juga di kalangan mereka ini yang membawa Merc Siri yang entah ke berapa dan disebelahnya aku yang hanya membawa kereta insan biasa .... (Maaf kereta Merc bukanlah kereta impian aku, kalau kamu bawa kereta tersebut dan kembang kempis hidung belagak depan aku, pastilah aku tak berdengki langsung).

Tanpa prejudis, aku tidak tahu siapakah pensyarah-pensyarah yang snobbish yang Nora maksudkan itu. Mungkin juga mereka itu termasuk Golongan 2 di atas yang merasa mereka layak untuk kembang hidung depan Nora yang sebenarnya lebih berisi dari mereka (err.. maksud "berisi" di sini errr... dua-dua sekali ya)

Dan aku juga berdoa agar Marlia Musa tidak berjumpa denga blog aku, kerana pastilah aku terkedu macam mana nak jawab pada Marlia tentang pengakuan Nora bahawa M.Nasir itu suaminya.







*Erti kaya yang sebenar ialah merasa cukup dengan apa yang ada. Seseorang itu masih lagi belum kaya jika masih belum merasa puas dengan apa yang dimilikinya. Contohnya aku sendiri yang masih mahukan iMac dan Canon 5D (ok 400D pun jadilah) dan.... ahhh.. abaikan sajalah.. sampai bila aku nak kaya kalau asyik nak macam2 nih.....



Friday, November 30, 2007

Sunday, November 25, 2007

Mana Ikhlasku


Mana ikhlasku bila keupayaan sebenar teruji
Melaung-laung menepuk dada memuji diri
Sedang bila saja DIA mecuba
Baru kusedar ikhlasku tercicir di jalan sana



Cinta Tiga Segi Antara Suh@rdi, S@lw@ Dan Aku

Waktu aku darjah satu dan dua dulu, mak aku hantar aku ke sekolah yang campur lelaki perempuan sebelum aku masuk Darjah 3 Merah sekolah perempuan. Bila cikgu tengok aku ni dah boleh hafal ABC baca sedikit sebanyak, maka aku pun diletakkan di kelas A, bersama-sama murid 'agak pandai' yang lain.

Dalam kelas tu, ada seorang budak lelaki yang paling cool antara murid-murid lelaki yang lain. Namanya Suh@rdi. Hensem budaknya (pada pandangan seorang aku yang berumur tak sampai 7 tahun lagi) dan memang pandai.

Dan di dalam kelas tersebut juga ada seorang budak perempuan yang kalau zaman sekarang ni, Barbie doll type. Rambut kerinting, kulit putih, bibir yang kecil, suara yang halus, yang datang sekolah pakai topi bunga besar (sampai sekarang baru aku tersedar, apalah motifnya dia pakai topi besar ada bunga sekuntum, ke sekolah). Dia datang sekolah pun ada driver yang hantar, anak orang kayalah agaknya. Oleh kerana dia selalu belanja kawan-kawan, maka dia telah mengumpul beberapa orang 'kroni' yang selalu bersama-samanya. Kira kata ciri-ciri Paris Hilton tu ada padanyalah. Namanya S@lw@.

Walaupun kami ni semua masih kanak-kanak, tarikan antara lelaki perempuan tu sudah ada. Ok. aku mengaku terus, aku memang suka pada Suh@rdi sebab dia pandai, hensem dan cool. Kalau saja Suh@rdi menegur atau bercakap dengan aku, pastilah hati aku berbunga-bunga gembira. Aku selalu berharap agar Suh@rdi juga suka pada aku.

Satu hari aku dan beberapa murid lain ditugaskan menjaga kelas sebab cikgu kelas ada mesyuarat. Maklumlah bila budak kecik diberi kuasa begitu, pasti garanglah jadinya kami, siap dengan pembaris berjalan ke hulu hilir kelas, nak pastikan kawan-kawan tak bising. Yang jaga kelas hari tu juga termasuk seorang kroni S@lw@. Bila ada saja murid yang buka suara kuat sikit, maka pembaris dan tuannya pasti sampai ke meja sipembising itu.

Aku dan pembarisku sampai ke satu meja budak yang agak becok dalam kelas.

"Hey ! Jangan bising ! Kamu bercakap kuat sangat !

Kata aku dengan bergayanya sambil menggoyangkan pembaris

Rupanya budak tu menjawab

"Hek eleehhh... belagak !
Mentang-mentang cikgu suruh jaga kelas !

Aku pun tunjukkan kan lagi kuasa

"Ya memang.. Cikgu yang suruh jaga kelas jangan bising "

Tiba-tiba dia kemudiannya menjawab dengan ayat yang buat aku terkedu.

"Hah ! Belagak ! Awak ingat saya tak tau awak tu nak kawin dengan Suh@rdi !

Makk aii.. Oopppss.. terbuka rahsia yang aku ingat orang tak tahu. Aku jadi terkejut dan tersipu dan terdiam. Semua mata dalam kelas tertumpu pada kami.

Tiba-tiba 'kroni' si S@lw@ yang berdiri dari jauh, datang dengan lajunya ke meja pertengkaran dan menghempuk pembarisnya di atas meja si becok, sambil menjerit .



"Sapa kata A***** nak kawin dengan Suh@rdi !!!!!
S@lw@ yang nak kawin dengan Suh@rdi !!!!!"


Bersambung ..........

Friday, November 23, 2007

Stressed Distressed

When a friend is in distress, she comes to me and pour everything she feels inside. And every time I listen to their stories I would :-

1. give them a different perspective for them to look at their problems. I make them see things differently; and

2. give them my advise.

The first one seems to work everytime. It sometimes helps them see things they never see before. Usually this method applied best when they are complaining or telling me matters which involve another person, I'll try to make them see where the other person is standing and why is he/she behaving that way.

The second doesn't necessarily work because most of the times, when they come to me crying, they only want my ears and my shoulder. They only need me to listen to them and not saying anything.

I think this only applies to women. Women in distress need another being, to listen to them while they pour their hearts out . Women tend to solve their problems by talking, because they will usually see things better when they start talking. They can even find their own solutions just by talking and talking.

Man on the other hand will only come and talk to you about their problems when they need solution or advise. Otherwise, they would just go to their "cave" (as being put by John Kelabu) and try to figure things on their own.

How could I forget these basic concepts !

No wonder you can only find women talking to their cats about their problems at the office !


Ps: Don't get me wrong. I ve never had a chat session with Popo.

Macam mana aku nak curah masaalah aku kat Popo,
bila tiap kali dia nampak muka tension depress aku..
terus tutup muka..
Tak mau layanlah konon.


Wednesday, November 21, 2007

Dont Get Into The Ring !!!

I am one who is against anybody who wants to be part of the drama between a married couple. I ve made a pledge to myself a long time ago not to be in the middle of that ugly situation.

But guess what, I'm in now.



On the left side of the ring ..... hereeeeeeee MR MACHO MANNNNNNN

and

On the right side ... itssssss..... MRS MACHOOOO

annnnnnnnnnnnd

In the middle of the ring .... itsssss MISS STUPIDOOOOOOOOO



You know what if ever you are stuck in that position kindly shut your mouth up. No matter how much you want to give your two sense worth of thoughts, its not going to work. Seriously. Even if you really love your friend and in the name of Allah wants the best for her, no.. don't ! Please get out of the ring.

If they get back together after that, you will look like a fool. And IF they are still at it, your advice to the friend will soon be "quote unquote" to the husband, especially when yo've said something like this:-

I tell you what, your husband's not going to change. He will do it all over again. If you want out, get out NOW when you still have the chance.

Tell me now... don't you think the husband will hunt me and let me free after hearing that ?

Me and my pledge and my big mouth.

Helpppppppppppppppppppp !



Akukah "Stalker" Itu ?

Kalau tanya kawan-kawan virtual aku (kamu tahu siapa kamu) dengan pasti mereka akan mengiktiraf aku sebagai 'stalker'.

Ya, aku mengaku aku selalu 'blog hop' membaca dari satu blog ke satu blog mengikuti cerita-cerita bloggers yang macam-macam. Walaupun "mereka" melabel kan aku sebagai stalker, aku dengan ini melabelkan diri aku sebagai "observer".

Blogging umpamanya seperti diari terbuka. Kalau dulu orang akan menjerit marah bila adik lelaki mereka mencuri buku diari untuk kemudiannya menjaja luahan hati mereka (untuk digelakkan beramai-ramai oleh ahli keluarga dan kawan-kawan adik lelaki), kini dengan blogging kita telah memberi laluan untuk dunia mengetahui isi hati dan cerita kehidupan kita (masih dengan harapan adik lelaki tidak mengetahui kewujudan blog kita atau sambil berharap kita akan terjumpa blog adik lelaki bila di google namanya).

Aku banyak belajar dari blog hop. Aku semakin mengenali pelbagai jenis rupa manusia. Membaca kehidupan harian perjalanan hidup perasaan dan rasa jiwa yang tenang bahagia atau memberontak. Dunia virtual telah memberi peluang kita mendalami dunia manusia lain tanpa perlu bersemuka dengan mereka, dan mereka juga boleh berselindung di balik blog mereka dengan meletakkan nama yang glamour atau busuk tanpa perlu memperkenalkan diri yang sebenar.

Ada blog yang aku suka dan ada blog yang aku meluat tapi masih aku baca juga. Kalau dah tak suka kenapa blognya masih dalam bookmark, yalah sebabnya kadang yang kita tak suka atau meluat itu juga ada mengajar kita sesuatu iaitu:-

" Janganlah aku jadi macam tu"

Amin.


Ini peminat setia blog aku yang mengamok bila aku tak update blog aku.
Dia stalker aku Nombor 1


Ps: Oh ya aku ada satu tip kalau nak kenal betul-betul si blogger yang kita baru jumpa blognya. Carilah dan bacalah entry mereka yang awal-awal dulu sebelum mereka terkenal (atau dikenali) kerana entry yang awal memang sangat naif dan mereka banyak menceritakan hal mereka yang sebenar di dalam entry-entry awal, maklumlah excited dapat buat blog.

Wednesday, November 14, 2007

11 November Dan Adik Aku


Hari tu hari jadi adik perempuan aku yang paling comel.

Aku juga ada tiga adik lelaki di mana dua daripadanya gagal memilih laluan hidup yang sepatutnya.

Adik kami semua yang paling kecil kini sudah besar,
sudah pandai baca buku poet orang Perancis,
the only adik yang menonton "Bicara Siswa",
yang memang rajin membeli buku yang mak aku tak faham,
selalu diskusi politik dengan abah aku dari umur dia 6 tahun
(sebab abah aku selalu cerita padanya tentang politik dunia)

Aku respek adik aku yang kecil tapi sudah besar ini
Sebab dia boleh handle mak aku yang cepat hangin itu dengan cool
dia juga pilih sendiri kasut yang mak aku bayarkan waktu umur dia 3 tahun

Dia jugalah satu-satunya adik aku yang tikam telinga aku sampai berdarah dengan antena radio sebab aku tidur tak mau main lompat-lompat atas katil dengannya.
Kami berdua menangis hari itu:
Aku menangis meraung sebab takut telinga aku pekak
adik aku menangis sebab terkejut tengok aku menangis.....

Adik aku yang tikam telinga aku hari tu sekarang dah pandai nak tikam-tikam kerajaan!

You Go Boy !!!!!

*Sorry brader.... Kakak amik gambar kat blog awak !

Tuesday, November 13, 2007

Mamat Kaki Ekor

Sewaktu aku naik bas ke mahu ke Kuala Perlis (dengan hanya membayar RM3.60 dibandingkan RM36 yang diminta oleh dreba teksi dari Shahab Perdana terus ke Jeti) aku perasan ada seorang lelaki di sebelah kerusi yang seperti memerhatikan aku. Oleh kerana dia tidak hensem dan aku pula masih tidak konfiden dengan badan aku yang belum begitu fit, aku langsung membuat muka selamba tanpa bermain mata.

Bas yang aku naik itu tidak membawa aku terus ke Jeti Kuala Perlis, malah aku perlu turun di Simpang Empat Kangar dengan harapan akan ada teksi atau bas yang akan lansung ke jeti. Lelaki tadi juga turun bersama aku.

Tiba-tiba dia menegur aku.

"Ehh Cik.. boleh tolong kasi saya empat nombor..? Muka Cik ada "ong" la..."


Aku yang rasa agak best juga sebab dia cakap muka aku "ong", terus memberi nombor kereta aku (please take note: nombor kereta aku memang penah naik, 2 kali !)

Waktu kami tunggu bas hujan mulai turun dan terus lebat bila bas yang kami tunggu sampai. Si dia berkata lagi:

"Wahh lu memang "ong".. Jumpa you saja hujan turun.."


Bila aku tanya dia kenapa dia cakap muka aku "ong" , dia cakap sebab aku pakai spek macam dia juga yang pakai spek. Memang biul kalau difikirkan macam mana memakai kaca mata adalah antara salah satu tanda bernasib baik.

Tapi, memang betul aku "ong" rasanya sebab lepas tu dia insist nak bayar tiket bas aku yang harga RM1 dari Simpang ke Jettty...

He he he

Monday, November 12, 2007

Aku Dan Cuti Ku


Aku berlari mencari diri ke Langkawi. Berbekalkan baju putih seluar khaki merah kegemaran aku serta beberapa helai baju yang disumbat dalam backpack, aku tahan teksi naik bas dan feri ke pulau-yang-paling-dekat-dengan-ofis-supaya-senang-boss-panggil-balik-kalau-ada emergency.

Aku juga bawa swimsuit dengan spek hitam yang cool serta sun protector SPF130.
Semua itu tidak berguna disebabkan cuaca mendung dan hujan hampir setiap hari.

Aku baca satu buku chick-lit dan satu buku kompilasi surat-surat isteri Dr. B@kri Musa kepada ibunya di Kanada. Buku yang pertama aku habiskan di bawah pokok kelapa yang di baca dengan spek hitam bila tidak hujan dan disambung membaca di dalam bilik, bila baju aku yang dibawahnya baju renang, basah oleh air dari langit itu.

Buku yang kedua membuatkan darah aku membuak meluat di mana aku telah dipaksa men"dwell" kan diriku dalam "pettiness" seorang perempuan putih yang berkahwin dengan pemuda Malaysia tetapi tidak bersedia untuk menerima Malaysia seadanya.

Aku bercuti seorang diri, tapi tidak ada seorang pun lelaki orang putih yang datang "flirt" dengan aku. Barangkali aku memang patut kempiskan perut dan pakai "two piece swimsuit".

Monday, November 05, 2007

Dengar Sini Anak-Anak Muda

Wahai Anak-Anak Muda Sekelian
(dan orang-orang tua yang merasa terpanggil dengan seruan ini)


Kamu kalau nak buat sebarang tindakan atau apa-perkara yang kamu rasa kamu berhak kamu lakukan atas dasar kebebasan yang kamu fikir cool,
buatlah ! silakan !

Tetapi

Jangan sampai menyusahkan orang lain !


Ingat tu... !
Ini antara konsep awal yang wajib kamu fahami
sebelum kamu diterima masuk menjadi Ahli Kelab Dewasa.


.

Sunday, November 04, 2007

Dialog Isteri Yang Izinkan Suami Kawin Lain

Kawan aku agak kecewa dengan sikap suaminya yang suka mengugutnya. Pantang bergaduh saja mesti suaminya akan mengugut, antara ugutan favouritenya ialah

"Kalau hang bla bla bla .....aku kawin lain. Sumpah aku akan kawin lain..."

Siap bersumpah lagi mahu kawin lain. Kawan aku ni kira sabar jugalah orangnya. Walau dia kecik hati dengan sikap suami, tak dak lah pulak nak melawan gila-gila dengan suaminya tu. Maklumlah kata suaminya dia ada 3 kuota lagi yang belum diisi. Walaupun kawan aku tahu, manalah suami dia mampu nak kawin sampai 3, 4 orang, hati dia tetap geram dan panas juga.

Satu hari selepas mereka bergaduh-gaduh, si suami sekali lagi menggunakan modal utamanya kata nak kawin sorang lagi. Kawan aku kali ni tak kasi "chance".

"Ok lah.. kalau betul u nak kawin lain... kawin lah. I bagi kebenaran.. I redha..."

Sambung kawan aku lagi

"Tapi dengan syarat,
you bawa I jumpa perempuan yang you nak kawin tu malam ni juga.
I nak tengok bentuk badan dia...."


"Huh...!??"

"I nak tengok badan perempuan tu bentuk macam mana,
besar ka.. kecik... boleh tahan ka badan dia
nak terima sepak terajang you yang kaki pukul tu.... "


Hamikkkkkk

Friday, November 02, 2007

Surat Kepada Pejuang Yang Penjamin Biasiswanya Sedang Di Saman

Saudara,

Maafkan saya kerana menggunakan platform komen ini untuk berhubung dengan saudara.Sudah lama saya mengenali saudara walaupun sudah agak lama kita tidak bertemu. Saya juga ada mengikuti liku2 perjalanan yang saudara lalui , satu perjalanan hidup yang tak ramai akan memilih. Perjalanan yang tidak menjanjikan kemewahan hidup bahkan mendambakan keberanian, kesabaran, ketabahan dan pastinya juga dengan iringan iman dan taqwa yang menjadi tunggak perjalanan itu.


Saya percaya saudara ikhlas untuk berjuang. Keikhlasan yang harus diusahakan untuk mencapai tahap dan maqam yang dimahukan oleh semua penjihad. Menjadi seorang pejuang bermakna ada harga yang harus di bayar kerana nilai usaha dan jihad itu tidak akan mendapat imbuhan dunia dengan rumah yang besar atau kereta yang hebat.

Namun begitu saudara, menjadi seorang pejuang tidak saja memerlukan keberanian dan ketabahan dalam gelanggang. Menjadi seorang pejuang tidak juga hanya bergantung kepada betapa sucinya cita dan matlamat yang ingin dicapai. Ada lagi sifat-sifat dan perkara-perkara lain yang harus dimiliki dan diselesaikan oleh seorang pejuang sebelum beliau melangkah ke gelanggang dan bertungkus lumus agar kebenaran akan terus bersinar.

Saya tidak salahkan saudara kerana di'usir' keluar dari pusat pengajian, bukan salah saudara. Tidak sama sekali. Jika harga kebenaran yang diperjuangkan saudara menuntut pengorbanan besar seperti itu, saya pasti saudara juga telah lama meredhakannya. Ketidakadilan yang berlaku ke atas saudara oleh 'tangan-tangan di atas' bukanlah sesuatu yang baru, saudara bukan mangsa yang pertama. Sudah ramai yang melalui jalan itu. Ketidakadilan berlaku di mana-mana, bahkan makcik yang menjual sayur di pasar juga pernah merasa ketidakadilan manusia ke atas dirinya. Dan jangan kata keadilan benar-benar dijanji oleh DIA, kerana jika saja DIA menggunakan dan menerimapakai konsep adil yang sebenar, siapalah kita di dunia ini?

Bila saja saudara diusir keluar dari pengajian saudara, pastinya akan ada rentetan-rentetan lain yang 'mereka' gunakan untuk menekan saudara. Namun tekanan yang dikenakan bukan hanya melibatkan saudara seorang tetapi juga penjamin-penjamin biasiswa saudara. Kita ketepikan dulu soal ketidakadilan oleh 'tangan-tangan di atas' terhadap saudara kerana maafkanlah penjamin-penjamin saudara itu jika mereka tak dapat merasa atau simpati tehadap kepahitan harga perjuangan yang saudara lalui. Mereka bukan pejuangdan mereka tidak akan faham semua itu. Yang saya pinta ialah agar saudara menyelesaikan dulu urusan saudara dengan mereka sebagai penjamin-penjamin biasiswa saudara yang saat ini sedang menghadapi tuntutan saman di mahkamah berkenaan jaminan mereka terhadap biasiswa saudara yang belum dilangsaikan.

Tanpa perlu kita menyebut tentang kerelaan mereka menyuakan leher mengambil risiko memberi peluang kepada saudara melanjutkan pelajaran yang tak sempat dilanjutkan, saudara seharusnya paling kurang berhutang penjelasan kepada mereka tentang apa yang berlaku. Jika sekalipun saudara kesempitan wang, apakah salahnya jika saudara berhadapan dengan musik dengan menghubungi mereka sendiri sedangkan sewaktu saudara butuhkan tandantangan mereka saudara telah secara peribadi pergi mengadap mereka.

Penjamin saudara telah beberapa kali cuba mencari peluang berbicara dengan saudara, malangnya mereka hanya dapat berbual dengan bapa atau ibu saudara sahaja sedangkan saudara sendiri masih terus berdiam diri. Ahhh.. pasti saja saudara sedar dan mengetahui keadaan yang sedang berlaku, namun suara saudara tidak pernah kedengaran di gagang telefon mereka.

Saya sebenarnya mengagumi saudara serta perjuangan yang saudara juangkan, namun pada masa yang sama saya rasa amat kesal dan kecewa dan saya terpaksa mempersoalkan kredibiliti saudara sebagai pejuang. Saya mempersoalkan apakah saudara adalah sebagai seorang yang bertanggungjawab, terutamanya di dalam kes ini, terhadap penjamin-penjamin saudara.

Saudara,

Berhentilah bersembunyi di belakang kedua ibu bapa saudara dan tampillah kehadapan sebagaimana saudara tampil berhadapan dengan penguasa sewaktu saudara berdemostrasi. Selesaikanlah tanggungjawab saudara terhadap penjamin-penjamin saudara dengan menghubungi mereka meminta maaf atas apa yang telah berlaku dan seterusnya cuba sama-sama mencari penyelesaian agar tuntutan saman ke atas mereka ditarik balik.

Sila hubungi nombor ini : 012-5727***, nombor salah seoarang penjamin saudara yang teraba-raba menghubungi peguam dan penaja biasiswa saudara untuk mendapatkan maklumat tentang saman terhadapnya.

Saudara,

Minta maaf jika saya ingin berpesan di sini -

Jadilah anak jantan terlebih dahulu sebelum menjadi pejuang


Sekian.
Terima Kasih,
Yang Benar,

****** *******


*Saya terpaksa menulis surat seperti ini kepada saudara kerana ibu saya ialah orang yang menjadi orang tengah antara saudara dan penjamin-penjamin saudara ketika saudara tercari-cari penjamin untuk biasiswa saudara.

Dan oh ya,kakak saudara yang dihubungi tidak memberi kerjasama yang baik, bahkan beliau telah bersikap agak kurang manis atau dalam bahasa yang kasar 'kurang ajar' dengan ibu saya.

Thursday, October 25, 2007

I'm Roped But Nevertheless Grateful

I am about to make another commitment, big time commitment, at least bigger than any other I have ever made. It never really crossed my mind whether I am a commitment-phobic or not, but as time goes by, I am beginning to realize that I may be one.

Commitment... hmmm... I don't like to be committed because I believe I'm quite a free-spirit kind of person. Not really wanting to be tied to plans and rituals. I want to be free to be able to do whatever I want to do and whenever I want to, well, to certain extent of course. I guess thats why I am still single to this day, because HE knows I'm not quite ready yet.

But this new commitment I'm about to make really tie me up ! big time !. Even though I'm not sure when will I ever be able to go and work in Jakarta, backpack all around Europe for three months, laze around Cebu for a few weeks, learn how to surf in Bondi ..... but knowing the fact that I am not attached and free is sufficient to make me smile and continue dreaming.

But on the other hand, I should be grateful, Alhamdulillah, because HE is giving me what I asked for. The ones I get are those I really asked from HIM, and yeahhh.. I never really asked to work in Jakarta ! I guess I should start praying for the backpack through Europe ! Who knows , this one might go to my Wish List in HIS book.


** Saya mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan diri saya dan juga pembaca blog saya yang lima orang itu untuk kita sama-sama terus bersyukur atas apa saja pemberianNYA yang kita terima. Cara kita menzahirkan syukur itu ... terpulanglah pada diri masing-masing. Dengan hanya bersyukur DIA telah berjanji untuk menambah lebih-lebih lagi.....

"If ye are grateful, I will add more (favours) unto you;
but if ye show ingratitude, truly My punishment is terrible indeed."

Surah Ibrahim : 7


Monday, October 22, 2007

Home Alone

Me: i really need the break
Me: after sometimes
Me: i just need to get away
Me: duduk sorang2 kat tepi pantai relax
Me: just me and myself
Kawan: huhu tangkap jiwang
Me: hahaha
Me: no lah
Me: saja
Kawan: takpe paham
Me: just relax sorang2
Kawan: tpkan i kalau sorang2 takde makna relax
Kawan: lagi serabut fikiran
Kawan: mcm2 dok fikir
Me: lah pulak
Kawan: mula la pikir tu ini last2 stress
Kawan: pastu sakit
Kawan: conclusionnya i tak boleh dok sorang2 tp takde choice la pulak
Me: oh begitu
Me: i dont mind being alone
Me: once in a blue moon
Me: actually i suka juga travel sorang
Kawan: oke dah berapa lama u being alone
Kawan: i ni dah being alone dah naik sangap dah
Me: bayangkan lah i la ni dah almost 25 tahun lahh(edit: angka tipu)
Kawan: tp at least ade le juga tmpt nak balik, jumpa mak bapak
Kawan: takde le alone mcm mana pun
Kawan: kdg2 kan i rasa i ni dah tahap antisocial tahap gaban pun ade
Kawan: keje, rumah, keje, rumah
Kawan: org ckp dah lost interest to society
Kawan: berat gak kan?
Kawan: okelah i nak bersiap, i nak pi kinik... demam tak kebah2 ni... see sakit pun sensorang...
Me: alahaiii
Me: gua angkat bendera putih
Me: you menang
Me: u lebih alone...


Kongsi Raya; Yes, Kongsi Kasih...?

Aku tengok muka depan Pancaindera semalam dan baca tajuk "Siti Sanggup Berkongsi". Jauh-jauh aku macam boleh dengar mesti ada orang berkata:-

"POOODAAHHHH"



.

Thursday, October 18, 2007

Kumpulan Salah


WRONG GANG

Malam ini mungkin malam yang pertama kali kumpulan ini akan bertemu dan bersatu setelah hampir 24 tahun meninggalkan alam kanak-kanak dulu.

Aku rasa inilah nama kumpulan yang agak bodoh pada pandangan seorang aku yang umurnya telah melebihi jauh dari separuh abad. Tetapi waktu kami berumur 12 tahun dulu, nama kumpulan atau gang seperti itu bunyinya sangat "cool".

Ida yang pilih nama itu kalau tak salah aku sebab dia kata sedap bunyi macam "Ronggeng". (I have doubts whether we really understood at that time what "Ronggeng" means).

....and of course Motien ialah nama yang tak perlu lagi aku perkenalkan kepada kamu yang baca blog aku.

Kawan Yang Semakin Pandai

Aku dapat tahu seorang kawan aku sudah semakin pandai, semakin menggunakan otaknya yang terlalu memikir, fikir sedalam-dalamnya sampai sudah jadi 'mereng' a.k.a sewel a.k.a tak betul atau dalam bahasa kasarnya - gila.

Katanya:-

Aku sudah tidak percaya Allah

Eshh.. payah ni.

Manusia sekarang terlalu banyak mengikut akal tanpa panduan iman hingga akal lebih banyak dipacu iblis yang sentiasa mahu membawa manusia ke laluan kesesatan. Muslim bijak pandai sekarang begitu maju ke depan hingga jika saja pendakwah mahu berhadapan dengan mereka pendakwah itu juga harus kenal siapa Arthur Rimbaud, Jean Paul Sartre dan paling lekeh harus pernah membaca karya Mark Twain.

Seorang Dai' tidak hanya cukup membaca karya Sayid Qutb kerana liberalist muslim mungkin tidak mampu membahas buku "Fi Dhilalil Quran".


Aku Masih Menguap

It's 11:22 am ,
Thursday
18-10-2007

5th day after Raya

Wednesday, October 17, 2007

Maxis Sudah Gila

From Maxis:-

"Terimalah panggilan rakaman suara Raya
dari Saiful Apek di musim perayaan ini.
Taip BUY RAYA & hantarkan ke 26000.
Hanya RM5 utk langganan dari 13 Oct - 11 Nov"


Hesshh... now who in their right mind would want to succumb to that...???

Raya Time


Raya !

Wednesday, October 10, 2007

To Yan

"When My Servants Question You About Me:
Tell them that I am Near
I respond to the dua' (prayer) when they call on Me"

Al Baqarah: 186


This is one of the most important verses in Quran that most of us tend to overlook.

When we are sad, when we are lost and when things are not according to what we hope for, we forget that HE is very close and near to us.

HE listens to every of our prayers and hopes.

HE knows our fears and worries but HE has also promised that HE will not burden us with something that we cannot bear.

HE is indeed near !



Yan, I copy n paste kata-kata di atas dari entry lepas. Semoga ianya membantu mengingatkan.

Hello Nurul Di Lancaster

Aku tau blog aku ni tak popular. Tak ramai pun orang masuk baca, tapi still aku letak tracker... untuk menjejaki berapa orang masuk blog aku, adakah hari ini 5 atau pun 7 orang yg masuk baca atau sekadar lalu saja.

Ada juga yang datang singgah tu dari negara atas angin atau negara jiran, tapi aku pun tahu mereka tu hanya lalu saja, ya lah bukannya depa paham pun kalau entry yg aku tulis dalam Bahasa.

Tapi semalam aku perasan ada seseorang dari Lancaster, UK, yang bukan hanya lalu tapi singgah seminit dua baca blog aku.

Fuhhh... best best best .... !!

tapi perasaan best tu tak sampai pun 45 saat bila baru aku teringat pada Nurul yang ada kat sana baru register masuk Lancaster University .

Cis..!! Ingatkan orang putih mana ka atau budak Melayu mana lah yang mau singgah blog aku.


Hello Nurul !
Cikgu Nora dah terketaq-ketaq dah dok ajak aku pi kat hang nanti ...


Ps: Nurul... alahhh Nurul yang hari tu isi borang declare cakap dia tak kenal mana-mana anggota komunis tuuuu.... (sambil muncung mulut gaya bergossip).




Khutbah




Khutbah (Sermon) should not be too long.

I am definitely against any kind of "khutbah" which is long and draggy

One of the pillars of "khutbah" is that it should be in Arabic and the phrase that is part of the pillars is when the Imam says "Ittaqullah....." (Do fear of God... (of which the word fear is debatable (another story)), the rest of any other long and winding blabbering is considered as a further explanation and clarification on the "Ittaqullah..." which to me is fine, but to talk over and over again about 'dadah' every other week can make your jamaah go sleepy or even worse avoid the Jumaat prayer totally.

Khutbah should not be in the form of prepared text by the Jabatan Agama Islam. The subject and the content of the khutbah should never be controlled by the state unless if the text is proven to be against Islam. It should be the subject relevant to the "qaryah" /vicinity of the "jamaah". If the problem within the community at present is about corruption, you cant talk about 'mat rempit' !

Khutbah should be short, precise and straight to the point. Leave the rest of the ranting to their wives and mothers. They have enough of it at home.

No. I don't go for Friday prayer but I am going to miss my Idul Fitri Solat at Masjid Zahir this year...... *sigh*



Ps: Aku cakap pasal khutbah ni sebab aku geram khutbah Imam kat kampung aku tu selalu amik kesempatan berleter berjela-jela waktu khutbah raya ! Sebab tu aku suka lari ke Masjid Zahir untuk sembahyang Raya. Imam kat situ tak cakap banyak..




Tuesday, October 09, 2007

Lucky You !


Some people are so lucky
And I can only look with envy
but if only I had enough money
Beetle Bug would be the one for me



Monday, October 01, 2007

Rambut Idaman


Waktu aku di Phi Phi dulu, aku lalu satu kedai yang buat dreadlocks. Aku teringin sangat-sangat(read: tergedik-gedik ) nak masuk tanya harga dan seterusnya keluar dengan rambut yang sangat "menujakan". Dan aku memang dah langkah masuk kedai tu dan tengok macam mana cara dreadlocks dibuat.

Aku tengok rambut bersepah-sepah atas lantai dan aku juga tengok bagaimana towkeh kedai sedang 'mengkait' (knitting) rambut atas lantai kepada rambut pelanggannya; seorang anak orang putih yang comel. Dia 'mengkait' rambut-rambut itu menggunakan jarum mengkait yang mak aku pakai kat rumah.

Aku dah bayangkan betapa bestnya kalau aku tukar fesyen ke rambut dreadlocks itu dan betapa orang-orang Alor Setar satu pekan akan kagum tengok aku.

Tiba-tiba adik aku tepuk bahu dan kata pada ku:

Kakak pakai tudung lah ! Nak dreadlocks apa ke bendanya !!!!


Aku tersentak. Mimpiku musnah.


Bayangkanlah kalau aku pakai tudung dengan dreadlocks yang besar tudung saji tu.........

Friday, September 28, 2007

Le Festin




Les rêves des amoureux sont comme le bon vin
Ils donnent de la joie ou bien du chagrin
Affaibli par la faim je suis malheureux
Volant en chemin tout ce que je peux
Car rien n'est gratuit dans la vie.

Éspoire est un plât bien trop vite consommé
À sauter les repas je suis habitué
Un voleur, solitaire, est triste à nourrir
À nous, je suis amer, je veux réussir
Car rien n'est gratuit dans la vie.

Jamais on ne redira que la course aux étoiles, ça n'est pas pour moi
Laisser moi vous émerveillez, prendre mon envol

Nous allons enfin nous réga....(ler)
À la prête fin enfin nous (prends ce... / danse.....)

Et sortez les bouteilles, finis les ennuis
Je dresse la table, demain nouvelle vie
Je suis heureux a l'idée de ce nouveau destin
Une vie à me cacher, et puis libre enfin
Le festin est sur mon chemin
Une vie à me cacher et puis libre enfin
Le festin est sur mon chemin. . . .



Ps:

I feel like dancing to this song... I really feel



Wednesday, September 26, 2007

Aku Tak Tau Petik Gitar

Macam mana muzik Indonesia tak ke depan maju lebih dari kita sebab aku ingat kata kawan aku yang dari Indonesia dulu

"Main gitar tu mcm satu kemestian,
anak lelaki sepertinya memang wajib tahu main gitar.
Setiap petang kalau kamu lihat anak-anak muda berkumpul,
pasti ada gitar bersama mereka"

Hamik, kalau dah macam tu gaya hidup anak-anak muda Indonesia, tengok sajalah hasil kerja mereka sekarang.

Lagipula Indonesia tu besar dan ramai penduduk, hanya yang terbaik boleh naik ke atas.

Tuesday, September 25, 2007

Jatuh Cinta

Katanya:-


"Aku dah jatuh cinta lagi lah, Ann"

"Aku rasa happy sangat la ni, terasa indah dunia ni"

"Kira tengok SMS saja, pastu harap2 kot2 dia call aku"

"Hidup aku kembali bersemangat ! Aku rasa bila dengan dia, perjalanan aku semakin cerah"

"Betoi agaknya apa yang orang cakap, jatuh cinta ni, tak kira umur, 13 ka 20 ka, 60 ka sama saja tekanan perasaannya"

"Dia banyak bagi nasihat dan dengar masaalah aku, aku rasa tenang bila cakap dengan dia"

"Aku dah tak boleh nafi dah perasaan aku kat dia......"


Kata Aku:-


"Aku faham perasaan hang"

"Best kan ? Jatuh cinta lagi ni..."

"...tapi......"
.
.
.
.
.
.

"hang tu bini orang weh...!"


Friday, September 21, 2007

Jangan Paksa Mereka Percaya

Jangan paksa ibuku percaya
Jangan paksa ayahku percaya

Tidak mengapa biarkan saja
Aku masih bernyanyi
Aku masih menari
Berlari-lari di kaki bukit gembira
Kerana
Aku tidak pernah derita
Aku tidak pernah luka
Aku tidak berdosa kerana aku ini suci
bersih dari segala benci

Binatang itu akan datang satu hari
Pasti dengan tidak melutut atau merangkak lagi
Kakinya akan hancur dimamah panas abadi
Lidahnya tiada hancur melebur
Sedang matanya juga kabur
Dan pastinya datangnya nanti dengan besi panjang
tertancap keluar dari mulut yang dijolok dari dubur

Aku tidak pasti apa aku mampu melihatnya
apa lagi untuk memaafkannya
Biarkan saja dia berpayah menyusur dengan muka
kembali ke tempat asalnya neraka

Biarkan ayah dan ibuku terus mimpikan aku
Dalam dakap mesra aku masih ketawa
Aku masih hidup di hati dan mata mereka
Maka jangan paksa mereka percaya ..............


-Tragedi Binatang dan Pari-pari Suci-

Tuesday, September 18, 2007

Ba Alif Ba Ya Terlepas Sensorship

Aku tengok Project Runaway Malaysia dengan Nora minggu lepas kat rumahnya (di mana punca tragedi aku sakit perut 'sal monella' makan Lontong yang aku beli kat Pasar Ramadan). Kami gelak-gelak sambil komen-komen betapa lembutnya mereka-mereka yang menjahit itu. Dan juga betapa boleh tahannya bitchy mulut-mulut mereka itu. Sensorship 8tv juga boleh dikira prihatin sungguh sebab siap 'blur'kan lagi gambar subang salah seorang peserta.

Tapi yang satu part yang aku tergelak besar tu ialah bila radar sensorship tak tangkap salah seorang peserta yang maki-maki bila salah jahit.

Katanya: "Ba Alif Ba Ya ! Ba Alif Ba Ya"


Friday, September 14, 2007

Tugasan Berat

Aku rasa aku patut minta maaf pada jiran sebelah rumah aku. Pastinya mereka tidak akan faham tugas dan tanggungjawab yang sedang aku pikul sekarang ini. Atas dasar itulah rumah aku sekarang sering bising hingar bingar kerana setiap malam aku bergelut untuk melunaskan tanngungjawab berat yang diletak atas bahuku.


Aku sedang berperang sekarang !


.....hampir setiap malam kadang hingga dinihari aku mengatur strategi dan cuba memperbaiki kemahiran dan segala gerak geriku agar musuh tidak dapat membaca tindak-tandukku.


Aku harus menang peperangan ini !


Mengharungi Perang Dunia Kedua untuk "meliberisasikan" Perancis bukanlah tugas yang senang. Pasukan Tentera Bersekutu dan rakyat Perancis yang impikan pembebasan mengharap pada aku.





Call of Duty 3 Rocks !!!!!



Pesan Buat Jiranku :

Maafkan aku Chotti (jiranku) !
Kalau engkau dengar bunyi letupan bom dan tembak menembak dari rumahku,
ketahuilah itu tidak bermakna aku telah mati...........

Wednesday, September 12, 2007

Nagabonar Jadi 2


Aku tak jadi ke Jakarta. Sepatutnya aku ke sana dari 8 hingga 15 September. Aku hampa. Satu per Lima abad hidupku aku 'kepingin banget' mahu ke sana, tapi "kita hanya merancang, Allah yang menentukan". Ada harga rupanya yang harus aku bayar bila aku terjun ke laut itu dan berjalan-jalan serta berworkshop sana sini menyebabkan aku terkelepek layu demam berserta flu. Aku terpaksa angkat bendera putih untuk tidak ke Jakarta.

Ijul, aku minta maaf ! Insya Allah di lain kali kita akan pusing kota Jakarta berbasikal seperti yang dirancang. And yeahh we may even backpack the whole of Indonesia kan kan kan ..?

"sigh"

Oh ya, the closest I could get to Jakarta were the Ruppiahs I had converted to from Ringgit and ......... this movie "Nagabonar Jadi 2".

This film is a MUST see. Those who fancy "Love is Cinta" please step aside because this movie will let you down. Nagabonar Jadi 2 apparently is a sequel to Nagabonar which was first released in 1987. It was a hit in Indonesia. No, I have not watched the first Nagabonar movie which I truly believe I would enjoy as much.

Deddy Mizwar was a genius in this sequel. He was cool and the dialog really keeps the movie alive. The movie is full with messages of love; man/woman, father/son, the rich/poor, among friends and even to the nation (which is Indonesia obviously). I would definitely watch the movie again and come up with a real review and some of the dialogs I really like. If not:

"Apa kata dunia ?"



Wednesday, September 05, 2007

Kenapa Aku Terjun Laut Itu Dengan Snorkel Dan Fin Tanpa Pelampung Dan Tanpa Mahu Pulang




Engkau gila kalau engkau juga tidak mahu terjun laut itu,
but please bukan tanpa baju dan bogel, engkau akan terbakar kena sunburn




ps: click the third photo and you can see the fish


Saturday, September 01, 2007

Maaf, Aku Semalam Sedang Pergi Mencari Nemo

Jangan ada yang cemburu kerana aku telah berjumpa Nemo.


Oh Ya, bapanya masih panik kerana aku telah melawat rumahnya.


Aku tidak makan Nemo.


"Fish are friends not food"

Thursday, August 30, 2007

Biarkan Aku Gelak Sekejap

"Mereka merancang dan Allah juga Merancang.
Sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik perancang"
Ali-Imran: 54

Aku selalu marah, tension mengamok, naik angin, hampeh, gila meroyan (errr.. ?) dahulu bila membaca dan mendengar berita-berita dari angin arah konformis, yang selalu memutar belit fakta, membuat pembohongan, menukar fakta dan lain-lain tindakan yang membakar semangat perjuangan aku. Aku marah tetapi aku tahu tiada apa yang dapat dilakukan bila hampir semua media massa dikuasai mereka. Aku jadi lelah, dan aku juga yakin ramai pembangkang dan pemikir bijak yang juga merasa 'helpless' kerana tiada upaya melawan arus yang begitu kuat dan besar. Kebenaran yang sedikit selalu dapat ditenggelamkan dengan kuasa politik dan wang.

Mereka merasa mereka akan sentiasa berkuasa di arena massa, akan selalu mempunyai peluang mengawal segala berita dan khabar yang sampai kepada masyarakat. Segala kuasa dan alatan berada di dalam genggaman mereka.

Hahahahahahahahaha... biar aku gelak sekejap. Biar aku luahkan rasa gembira aku. Mereka sekarang semakin marah, tension mengamok, naik angin, hampeh, gila meroyan (errr.. ?) seperti aku dulu kerana sekarang ada kuasa yang mereka tak boleh melawan. Allah telah mencetuskan kebijaksanaan kepada akal manusia untuk menghasil sesuatu yang amat bermakna kepada insan sejagat ;



I.N.T.E.R.N.E.T



Hahahahahahahaha..... dan aku sekali lagi ketawa macam orang gila (bukan meroyan lagi)



Monday, August 27, 2007

Tort Dalam Kenangan



Your departure has brought tears to many of us, Tort


Good Bye Tort


I'm Tort
Originally uploaded by anickue
I'm sorry I didnt hold you last night for the last time
Its something I will never forgive myself for
I should have known the pain you're going thru
for not having him around to hold and care for you

I know I could never take his place no matter how much I want to

but HE knows better that heaven is a better place for you.

Good bye Tort.

You will always be remembered.

Sunday, August 26, 2007

Ganesh

Now, Ganesh is no Indian movie star nor a hip hop or a rapper. He is in fact our Account Clerk. Ganesh is about 50 years old but he looks younger than his age. Small built and very thin with big and thick glasses. Ganesh has been working in my office almost all his life and he has been a very loyal and good employee. As Ganesh works with accounts and money, he is good with numbers. In fact I have a feeling that Ganesh's memory can hold up to 2GB of informations. He could remember some particulars of some accounts that go back long before I was born. Like all other account clerks he is indeed very careful with 'his' money.

Ganesh doesnt talk very much. He only works and he fights sometimes to protect 'his' money. Even the Boss cant win over him and of course like any other computer brain, Ganesh do perform syntax error once in a blue moon. He works up to 10pm 3 times a week. He also walks all the way from the office to the banks, even when the bank is about 5 kilometers away from our office. Most people wont mind walking too, but to walk under the scorching 39C is pure madness.

Last year he demanded a raise and was quite adamant about it. He went all out to fight for his raise when he suddenly realized that he had gone overboard.The next day, Boss found a cake on his table, complimentary of 'you-know-who'.

In short, Ganesh is a typical nerd.

A few days ag0, Boss gave Ganesh a call to find his whereabout:-

"Ganesh... where are you?"


"Here !"


An answer that can only come from Ganesh.

:-)

Wednesday, August 22, 2007

RPK

Aku suka baca blog RPK. Aku suka cara dan gaya bahasa yang digunakan, mudah dan 'sampai' tapi sangat tajam dan mencengkam. Aku juga suka baca komen dan reaksi peminat dan pembenci RPK.

Bukan calang-calang orang yang boleh 'tackle' RPK. Kamu kena banyak belajar kalau kamu mahu 'bersembang' dengannya. Kalau English 1119 kamu dulu 7 sahaja, lebih baik kamu duduk diam-diam dan cuba belajar lagi untuk menulis sepertinya. Tidak salah kalau kamu sekadar mahu berkongsi menyokong beliau, tetapi kalau kamu mahu 'melangkah arus' melawannya kamu harus siap.

Aku ingat sangat pesanan Boss aku bila bercakap tentang pertempuran dengan pihak lawan:-

Kamu harus kenal betul-betul siapa lawan kamu. Kamu harus baca setiap langkah dan permainannya. Kamu harus tahu sejarah dan latar belakangnya. Kamu mesti faham dan betul-betul 'absorb' segala material yang kamu mahu guna untuk melawannya. Kamu mesti paling kurang sama taraf dan sama tahap dengannya kalaupun kamu tidak mampu melebihinya. Kamu mesti bijak. Kamu mesti pandai kerana mempunyai tahap intelektual yang lebih tinggi membuatkan kamu dapat melihat dengan lebih luas. Orang bodoh tidak akan sampai tahap untuk membaca fikiran orang pandai, tetapi orang pandai sudah dapat menangkap bahkan dapat membaca terlebih dahulu gerak yang akan digunakan lawannya.


Aku bukan memandang hina atau membuat pengadilan terhadap orang yang bodoh atau yang pandai, tetapi sebagai manusia pastinya perbedaan tersebut sangat nyata bila cuba diletakkan bersama. Yang sedihnya siapa di dalam dunia ini yang mahu mengakui dirinya bodoh?

Minta maaflah, Ahli-Ahli Kelab Yang Masih Berhingus, kamu semua tidak sampai tahap, kamu semua seperti yang disebut oleh RPK sendiri sepertinya 'budak yang belum bersunat'. Pergilah bermain jauh-jauh dan jangan kacau orang tua bersembang.


Edited: Errrrr... aku pun sebenarnya tak pernah "bersembang" dgn RPK sebab aku masih muda ....

Tuesday, August 21, 2007

Amarah

Tak dapat dikawal perasaan aku membaca satu blog Keadilan yang marah dan bising-bising apabila PAS memberi laluan dan peluang kepada Dr. M bersuara, membuatkan aku tersangat gatal tangan menulis komen seperti di bawah kepadanya. (Harapnya lepas lah komen aku tu)

Lupakah saudara bagaimana Brader Anwar begitu 'vocal'
mengutuk-ngutuk pembangkang ketika Brader kita
masih lagi memakai baju Armani,
dan akhirnya terpaksa menjilat ludah sepanjang jalan
dari Cerok Tok Kun ke Taman Melewar....?


Tak larat aku nak bebel bab ni sebab pasti berjela-jela nanti entry nih. Apa guna kalau aku pot pet pot pet bila yang baca blog aku 5 orang saja.....

Adeh



Monday, August 20, 2007

Bila Mawi Membuka Pintu Takdir Ina (Awww)

Suhaimi dan Ina seharusnya membuat tribute untuk Mawi pada hari per"nikah" an mereka. Jikalau tidak kerana anak Felda seorang yang satu hari bangun pagi dan terus berniat mahu mencuba nasib di Akademi Penuh Fantasi, Ina tak akan berjumpa dengan Suhaimi.

Setiap keputusan yang kita buat di dalam hidup ini adalah sepertinya kita membuka satu pintu takdir. Pintu takdir yang dibuka bukan sahaja membuka jalan untuk nasib kita sendiri tetapi juga sekaligus membuka beberapa rentetan pintu takdir untuk orang lain juga. Di saat setiap satu keputusan yang dibuat, secara automatik beratus ratus pintu nasib dan takdir orang lain juga akan turut terlibat (tidak salah juga jika saya katakan beribu-ribu pintu yang akan terus terbuka tanpa henti).

Makanya setiap apa yang terjadi di dalam hidup kita, seharusnya kita terima penuh redha, kerana kadang-kadang, sepayah mana pun kepahitan yang kita harus telan, terdapat pintu takdir seterusnya yang menunggu kita. Dan mungkin takdir berikutnya itu akan membuka pintu kebahagiaan yang lebih luas, jika saja kita ini tetap sentiasa bersyukur dan meletakkan keyakinan yang sepenuhnya kepadaNYA.

Lihat sahaja kepada persoalan yang timbul daripada "Bangau Oh Bangau ! Kenapa engkau kurus?". Jawapan dan pintu takdir yang telah menyebabkan bangau kurus telah dibuka oleh seekor ular bila beliau berkata (sambil menguyah seekor katak) :-

"Memang Makanan Aku !"
"Memang Makanan Aku !"
"Memang Makanan Aku !"


Siapakah Yang Membuka Pintu Takdir Anda ?




Friday, August 17, 2007

Tawakkal

Akan datang suatu hari
Bila aku tak perlu lagi meminta diri
Takdir akan memberi laluannya
Bila segala usaha dan harapan
Tak lagi memberi erti
Walau pintu yang ditutup
Melalui tingkap aku akan menyusup
Keluar dari semua yang selama ini kuhirup

Betapa Tawakkal itu amatlah membeban
Melepaskan sesuatu yang selamanya mahu kugenggam
Terbanglah jiwa lepaskan segala duka
Merdekakan nafsu dari segala dosa
Aku serahkan esokku padaMU
Dengan segala apa yang aku ikhtiar
dan usahakan semalam dan hari ini
Bahagia atau dukakah yang akan kembali

Aku benar-benar berserah diri ……………………..

-Aku-

Saturday, August 04, 2007

I Like ! I Want !

I am not a person anybody would fancy going shopping with. I am very bad when it comes to deciding things that I want/need to buy. A simple act of buying even a pair of sock can turn into a traumatic experience to my sister. "For goodness sake Kakak ! Its only a sock !" She once had to shout when I was toying (read: thinking/contemplating/considering/pondering/weighing up/chewing over/studying/reflecting) the idea of parting RM11-00 from my purse. No, I'm not a cheapskate either. Its just me.

It can take a few visits to the same store just to look at the shoe I found nice only to finally decide to buy it after the umpteenth's visit (the subsequent visit would always be done on my own and not taking the person I first found the shoe with).

Those above only apply to things that do not come within the definition of my cannot "tahan" impulse, because when it comes to things I cannot stand, the pressure would be much greater. To put it in Cikgu Nora Murni's words "tak tahan macam ada spring kat p*ngk*k hang". When it comes to these kind of items, I knew right and then that I HAD to have them. Like the times when I found my camera, my iBook, my favourite sweatshirt, all my 6 basketballs (yes I have 6 of them), my GAP shirts ... well there are not many of them anyway because these 'special' occasions rarely happen (assist me here Sis if you recall my crazy act of having springs on my *ass).

But that night, I had it again and this time its a bag, a fully leathered bag from the 'pasar malam' in town. I had, previously wandered around these shops because I do love leather goods, but never had I been struck so hard but THIS I knew I had to get :-



and it was only RM200-00 ! I took only one subsequent trip to the "pasar" before I gave in. After the first nite of having found it, it just glued to my mind. I tried to find ways to forget it and get on with my life (duh!), but the bag kept haunting me. I love the design and I love the workmanship too, very neatly done. It's not original Levi's but who cares when it is leather and cost only that much.


Now I can sleep soundly

Friday, August 03, 2007

Peganglah Pintu Untuk Orang Di Belakang

Semalam aku keluar dengan Cikgu Nora Murni makan-makan, sembang-sembang, makan lagi dan sembang lagi.

Waktu hendak keluar dari restoran makanan segera kegemaran aku itu, aku membuka pintu sambil memegangnya memberi laluan untuk Cikgu Nora Murni pula melangkah keluar.

Kata Cikgu Nora Murni, perbuatan memegang pintu yang dibuka untuk orang di belakang kita merupakan satu etika, yang kurang di amalkan oleh orang kita, terutama katanya, "jantan Melayu".

Cerita Cikgu Nora Murni lagi, jangan kan kata hendak membuka dan memegang pintu untuk kita;

"Pernah jadi dulu, bila aku buka pintu, tak sempat aku langkah masuk lagi, seorang "jantan Melayu" dari belakang terus "sruupp" masuk dulu.... !"


Nota: Orang Kedah suka guna ekpresi bunyi-bunyian bagi menguatkan bahasa; seperti "sruup" masuk atau "piewwww" lari (akan dibincangkan di lain entry)

Sunday, July 29, 2007

Thought of Tot



Meet Tot, my brother's new baby



Thursday, July 26, 2007

Diam Itu Lebih Baik

Aku rasa kalau kita rasa kita ni tak pandai, tolonglah duduk diam-diam dan jangan buka mulut. Kalau kita tak pandai aka bodo, adalah lebih selamat bila tidak berkata-kata kerana tiap patah perkataan yang keluar dari bibir akan melambangkan tahap kebijaksanaan kita. Jangan paksa diri untuk bercakap hanya kerana kita tidak mahu dianggap bodoh, kerana walaupun adakalanya diam itu dianggap kurang bijak dan tidak berpengetahuan, tapi kalau kita suarakan juga apa yang terbuku, kelihatannya kita ini lebih lebih bodoh.

Dan ada ketikanya juga bila kita banyak berdiam diri, orang sekeliling akan lebih ternanti-nanti buah fikiran kita yang mereka anggap mungkin terlalu bernas untuk diluahkan.

Dan juga lagi kadang-kadang bila kita diam, lebih seronok kita melihat dan mendengar buah-buah fikiran mereka yang berebut-rebut nak tunjuk pandai........

Wednesday, July 25, 2007

First Love


Everyone has a first love story to tell.

Mine happened when I was about 12. He stayed just a few houses away from mine. Though not from the same school, we went to the same tuition. I was a bit tomboy then and was always in pants. Never really believed that somebody would be attaracted to me. But he did, the boy who was fair, soft spoken, sweet face with some freckles, smart and everything a first love should be; naive and honest and never pretentious.

He and I would walk together after tuition and we would have the longest phone call at nite chatting and talking away as if nothing else mattered. We talked about everything, school and friends; only to be disturbed by his mother calling for him to help her with his small brothers. I did all the talking most of the time and he just listened.

Saya suka dengar kamu cerita

We went out once and I had to lie to my parents for that. It was a nervous experience for me, feeling very uneasy and afraid that we might be caught by my parents, friends and teachers. I had to even ask him not to sit next to me in the bus.

Nanti atas bas, kita jangan duduk sebelah sebelah lah,
kamu duduk kat belakang

and he being the person he was, just followed my suggestion.

Oh we both did well in school but I just had to borrow his notes somehow. I can never forget the time he lent me his history notebook only to find at the back of the page, colors of drawing of sweet hearts with "I Love You, Ann" in the middle. I was in cloud nine for months.

On my birthday he gave me a huge gigantic birthday card to show how much he loved me. For a boy his age, he was indeed romantic and sweet.

Our parents were not really happy with our situation. It was still a "no-no" for kids at that time to experience the boy-girl love relationship. His father had to come and discuss with my father for us not to be in contact anymore, but we managed to survive the resistants from our parents, quite a few times. We were both determined to proceed with our young and sweet relationship.

After sometimes, we somehow started to fade away from each other's life. I didn't really remember how it ended but I found out after the break up that he had another girlfriend. I knew the girl and I could say that the girl had some resemblance with me .

A few years later, I heard from a friend who heard from her mother, that both of our parents (mine and his) had to get some holy water from some Ustaz to make us forget one another. I didnt know how true the story was. I never asked my mom.

We didnt keep in touch after the episode. I knew that he went to US for his degree and I went on to meet other people. I heard that he got married when in US. I saw him a few years back at the Mosque on Hari Raya but I never saw his family .................... until recently. My sister called me to check on one blog and I did. After all these years I could still tell from the photos in the blog that its him. Happily married with four beautiful kids and a wonderful wife. He is doing very well and they are now staying outside Malaysia.

I read the wife's stories, their life together, how they met and everything, and I can say that its the same old him, sweet, shy, humble, smart. Reluctantly, I have to admit that there's a tinge of envy inside of me from reading their stories. There's even a big "What if....." somewhere there.

But I know, it was never meant to be for me and him. Like all other first loves, it had to end somehow, even without the holy water.

I know he is happy now and I am too for him. The wife is lucky indeed.

Sunday, July 22, 2007

Popo Potter


I was not among the fans in line, camping the whole night in front of the bookstores all over the world. I have all the other 6 books and of course I would not want to miss this one. I could wait, I didn't even pre-book the book, I knew I had all the time in the world. Its Alor Star after all, you would not find kids in Hogwarts' uniform floating around the nite of pre-launching. But I knew one (no, shes not a kid anymore) in Kampung Berjaya who couldnt wait for the book, and even she did not have to wake up at 3 in the morning.

I went to Borders in Penang that day, and there were many left on the rack but they didnt have the cover (supposedly to be adult's version) I wanted.

I bought one at Tesco for RM69-90.

Dont blame me ! Would you pay another RM40-00 more for the same book?

Hey.. I even bought my GAP shirts at FOS for RM19-00 each!

PS: I still cannot get close to the book, Popo has not left the book since I first brought it home.

Thursday, July 19, 2007

Ada Orang Demam

maf factory: lusa!
maf factory: 1 hari lg
maf factory: hari sabtu petang tuang reja
Me: wah wah wah
Me: order kat mana the phoenix..?
maf factory: ha?
Me: hahahaha
Me: saja main2 bahasa
Me: (order of the phoenix)
maf factory: deathly hollows la
Me: tauuu
Me: saja ja
maf factory: kat popular pasific tu la
maf factory: haha
maf factory: pasaipa xda mph kat aloq staq ni
Me: hmmm
Me: org alor star tak baca buku.....

Tuesday, July 17, 2007

Nurul- Ahli PKM ?

Nurul YM me just now, requesting me to be a "pengadil" in her application form. Just look at the questions they want her to answer:-

*Note: Remember... this is 2007



Adakah tuan/puan pernah menjadi ahli Parti Komunis Malaya?


Adakah tuan pernah berkawan rapat dgn seorang komunis ?


Adakah tuan pernah berkawan rapat dgn seorang yg tuan ketahui adalah atau pernah menjadi seorg komunis atau seorg yg bersimpati dgn komunis?




Aku rasa Amir Muhammad mesti ada problem nak isi borang seumpama ini...

:-|




Ps: Nurul, just so u know.. for question no: 2, I'm not a communist. A Commuter , yes !





Losyen Tegang

Cuti hari minggu lepas, atas permintaan adik aku, aku bawa anak kucingnya ke Vet. Memang aku sudah biasa dengan Dr Ravi sebab dia jugalah Vet Popo. Dr Ravi ada dua orang perempuan penjaga kaunter depan yang aku tak berapa ingat nama mereka, tapi setiap kali aku ke sana, mesra jugalah mereka melayan aku.

Petang itu, sambil aku menunggu giliran, sambil berjalan melihat-lihat mainan baru untuk Popo, salah seorang daripada penjaga kaunter itu datang kepada aku sambil memegang tangan bercakap lembut dengan aku.

Kak, kak ... kami ada jual produk baru untuk perempuan

Aku terpinga-pinga


Ha ahhh.. Kak... produk tu nak bagi tegang dada dan punggung.... dan juga muka

(sambil kedua-dua tangannya mengarah-arahkan ke dada dan punggungnya)


Aku masih terpinga-pinga


Meh.. maih.. kami tunjuk macam mana


Sambil dia menarik tangan aku ke kaunter. Aku masih terpinga.

Di kaunter, kawannya mengeluarkan dan menunjukkan aku satu botol losyen.

Kak pernah dengar tak nama produk ni..?


Aku menggeleng kepala


Kak tengok ni muka Kak ....
(menyua dengan cepat satu cermin kecil ke muka aku)


Salah seorang mereka kemudiannya mengambil tangan aku dan menyapu dan mengusap losyen yang mereka tunjukkan tadi.


Kak rasa dak.....?


?

Rasa dak sampai ke bahu...?

?

Nahh... kak tengok cermin ni.... Kak nampak dak pipi kanan kak dah naik sebelah..?

Aku pun memegang cermin kecil tersebut sambil mencarai-cari pipi aku yang dikatakan sudah bengkak naik sebelah.


Aku bertanya:

Tegang macam mana nihh..? Sapu kat tangan saja boleh tarik urat sampai tegang pipi naik kat muka.... ?


Ha ahh...... bukan mukasaja kak, dada kanan dan punggung kanan kak pun naik juga tau


Kedua-dua mereka kemudian tertawa geli hati galak malu-malu.

Kak.. hari Sabtu nih... kami ada buat demo kat rumah saya.
Kak mesti mai (datang) tau.. !!!



Aku pegang cermin muka yang kecil itu lama ................................

sambil fikir......

Vet mana lagi yang ada kat pekan Alor Setar yang kecil ini yang boleh aku bawa Popo lepas ni.....





*sigh*

Saturday, July 14, 2007

Down With The Flu

It has not been an exciting week for me. I've been down with the flu.
Alhamdulillah, it was a good reason for me to stay in bed and have a good rest nevertheless.

And look who's been on my side when I was too weak to get out of the bed.





Nurse Yang Dah Terbongkang .... Penatlah Konon


Monday, July 09, 2007

Du'a My Dear

When My servants ask thee concerning Me,
I am indeed close (to them):

I listen to the prayer of every suppliant
when he calleth on Me"


Al Baqarah:186


And your Lord says:
"Call on Me; I will answer your (Prayer)"


Al Ghafir: 60




Do you realize that :-

  1. you can actually ask Allah for ANYTHING, yes anything at all
  2. you can speak to HIM not only during solat/prayers
  3. you don't have to memorize all the dua's in Arabic
  4. you can tell Allah all your problems in Malay or English or just in any other languages you fancy

  • Allah listens to you
  • Allah hears you
  • Allah is close to you more than you ever know


Do you also happen to know that there is nothing impossible in this world, if Allah wills.

Do you know that when you're stuck in the most difficult moment in your life or even if you cant find a parking space .... you can call for HIS help.



Its the simple everyday things in life
that should make us feel close to HIM.
You don't have to be on the prayer mat to call for HIM.
HE is everywhere.



"I promise you I will dua' everyday"

Friday, July 06, 2007

Piano Motien

Motien anak Dato'. Kalau dah anak Dato' ni, orang selalu anggap anak orang kaya lah kiranya. Aku mula kenal Motien waktu atas bas masa aku tukar sekolah waktu Darjah 3 Merah tu. Ya lah Motien waktu tu Darjah 3 Biru, kelas paling terrer. Tapi Motien tak boleh nak belagak lama dengan aku pasal aku "dok kelas bodo" tu sebab tahun yang berikutnya aku telah lompat terus masuk ke dalam Darjah 4 Biru, satu kelas dengan Motien nih.

Bila dah satu kelas, satu bas dan yang buat kami lagi baik ialah sebab kami juga duduk satu 'taman' (taman perumahan, bukan taman bunga). Aku ingat lagi waktu mula-mula Motien ajak aku ke rumahnya lepas sekolah. Excitednya aku ...!!! Yang aku excited sangat sebab aku dengar Motien cakap kat atas bas hari tu rumah dia ada P.I.A.N.O . Mak abah aku cikgu saja, mana mampu nak beli piano kat kami adik beradik. Tapi bagi aku waktu tu, kalau rumah yang ada piano kira cool habih laaa.


Petang tu, lepas habis buat kerja sekolah, aku pun capai basikal kayuh ke rumah Motien. Rumah dia lebih besar sikit dari rumah aku sebab bapa dia ada buat tambahan. Bila dah sampai rumah dia, Motien pun ajak aku masuk. Kamu boleh bayangkan otak aku waktu tu, yang berfikir dan tercari-cari piano Motien. Bila dia ajak masuk bilik, kaki aku masih nak jalan-jalan pusing rumahnya, sambil mata tercari-cari benda Allah piano nih.

Agaknya muka aku sangatlah 'obvious' dan 'transparent' membuatkan Motien bertanya.

Kamu nak tengok piano saya ka..?


Angguk.

Jom ikut saya

Aku pun ikut macam anjing terjelir lidah


Motien bawa aku masuk satu bilik. Aku tengok ada katil saja.

Motien kemudiannya melutut tunduk bawah katil dan tarik keluar satu piano kayu yang kecil.


.

Thursday, July 05, 2007

Darjah 3 Merah

Lagi cerita sekolah.

When my mother transferred me from a mixed school to an all girls school, I was placed in the last class, Darjah 3 Merah since all other classes were already fully occupied. With due respect to my classmates, I have to tell you that most of the pupils in the class, say about 80% of them could not even read. The other 20%, due to some unfortunate circumstances, were the ones who were last or second last in their standard two exam and had to be placed in that last class "E", out of the five classes.

I had no problem adjusting myself to the new environment. I made a few friends and I still remember some of their names especially Neoh Phaik See and Noraini; the former for always being second in the class and the latter, third. I was closer to Phaik See rather than Noraini and Noraini apparently didn't really like me. I guess because I was new, a top in the class and being our class teacher, Puan Faridah's favourite. Noraini never failed to tell me to my face that she would and she could take the top spot I had been holding for the last two terms. This kind of threaten really made me worried. I was a bit disturbed and anxious that she might be able to do that. Being a child you have your own set of worries and problems and Noraini's words were one of them which led me to being sleepless at night.

But Alhamdulilllah, at the end of the year, I still finished first in the class and had the opportunity to go on stage for the prize giving ceremony from the late Sultanah Bahiyah.

And in the words of my newly acquainted* wise friend, Motien:-

"Dia boleh la dapat nombor satu ; dia dok (duduk) kelas bodo"



Welcome to the world of Motien.

:-)


*edited: that year 1980 I first met Motien

Wednesday, July 04, 2007

Amitabh Bachan Atau Rishi Kapoor

Aku ada seorang kawan di sekolah namanya Misbah.

Misbah seorang gadis yang sangat "Perempuan Melayu Terakhir".

  1. Pendiam; tidak banyak bercakap macam aku dan Motien yang selalu menguasai persada kebisingan kelas.
  2. Pemalu; ya satu ciri yang semakin pupus bagi wanita sekarang.
  3. Senyum yang menawan; Misbah tidak ketawa berdekah-dekah, Misbah hanya senyum., dan kalau pun ada lawak yang paling lawak bagi Misbah, dia hanya akan tertunduk-tunduk keras perut menahan ketawa sampai 'ungu' mukanya
  4. Hitam Manis; oleh kerana Misbah bukanlah putih melepak, maka 'ungu' lah mukanya bila merah bercampur gelap. No, Misbah bukan anak mami.
  5. Pandai; Misbah selalu dapat No: 1-5 sahaja di dalam kelas.

Misbah, kawanku itu sangat gila suka filem Hindustan. Sewaktu waktu itu, mana ada Shah Rukh Khan lagi. Yang popular antara yang aku ingat-ingat lah, Amitabh Bachan (belum putih janggutnya) Rishi Kapoor, Shashi Kapoor dan lain-lain Kapoor yang sewaktu dengan mereka. Walaupun telah dikatakan Misbah ini pendiam, tetapi apabila bercerita tentang tentang 'hiburan Hindustan' pastilah teruja sekali Misbah itu (note*tahap teruja Misbah boleh dikira sama dengan tahap minima dengan tahap teruja empunya blog).

Misbah duduk di depan aku dan Motien. Disebelah Misbah teman baiknya Adilah (yang kembarnya Azilah, yang pernah bertukar kelas demi untuk bersama kawan baikmereka, walaupun seorang sebenarnya sepatutnya di kelas A dan seorang di B (thats another story)).

Aku dan Motien mempunyai satu hobi ketika itu membuat kuiz untuk Misbah. Sungguh teruja kami apabila mencipta permainan untuk Misbah.

"Misbah, katakanlah, bayangkanlah kelas dah nak terbakar, Amitabh Bachan ada di pintu depan kelas dan Rishi Kapoor ada di pintu belakang kelas, kamu kena pilih satu saja, kamu nak pilih pintu mana?"


Wahh.. tatkala mendengar soalan ini, kamu boleh bayangkan keadaan Misbah waktu tu. You should look at her face, dengan 'ungu' mukanya Misbah seolah-seolah berada dalam situasi yang gawat sambil merayu-rayu aku janganlah dia diberi pilihan seperti itu.

"Ahhhh... eshhh ...eshhhh.. (sambil mendekap kedua tapak tangannya dan tertunduk tunduk) tolonglah... eshhh... saya tak tau nak pilih ni..... Janganlah tanya soalan macam tu...."

Ahhhh.... the sweet sweet Misbah.

I wish I could go back to that time when we were all 14 and the simple quiz like that brought such euphoria. The quiz thing would be our favourite pastime while waiting for the next Ustazah to get into the class. It never failed to make Misbah's face turned 'purple' and Motien and I were loving every moment of it. We kept changing the names every now and then. Sometimes it would be between Sashi Kapoor and Rajesh Khana, at times Bachan and some other Kapoor. It was such a torture to Misbah but we all had fun alright.

Wednesday, June 27, 2007

The Promise








Tuesday, June 26, 2007

A Clown


A clown I am
making a fool of myself
in front of a man


Monday, June 25, 2007

Monday Blues


Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !!!!!!!




Sunday, June 10, 2007

Of Green and White

As I was changing the layout of my blog, it struck me the color of the title post and its background might disturb some people.

They would force me to change the color to white and blue or red and white. My blog would be under tight scrutiny .... (hehe as if)

Remember the time they had the cheek to demand Petronas to change its logo to any colors other than green and white ?

And do you know that in Perlis the Pasar Tani's umbrellas are now blue, because the Menteri Besar couldnt walk into the market at the flash of green and white ?


May be sometimes we are afraid of our own shadows ..... but if we re already in the dark , where are the shadows ..??

I'm Ok

No, I'm not crying for someone not to leave me.

No, he is not walking out of me.

I blog not only of things about me personally
I blog of things that surround me,
the people I meet and see,
whether live or virtually,
the stories I hear,
the things I observe and notice,
the blogs I stalk ......
and all the chats and talks


;-)